Energie regelen wanneer je zelf een woning bouwt

Artikel Pricewise Fri 29 Jun 2018

Wanneer je een bestaande woning koopt of huurt, is de aardgas- en elektriciteitsaansluiting al geregeld. Je hoeft dan alleen nog een energieleverancier te kiezen. Laat je echter zelf een woning bouwen, dan moet je er ook zelf voor zorgen dat er een aansluiting komt voor de gas- en stroomvoorziening. Tijdens de bouw gaat het simpelweg om een tijdelijke aansluiting zodat je stroom hebt voor de werkzaamheden.

Wanneer het huis af is, worden er dan de definitieve aansluitingen geplaatst. Hoe gaat dat in zijn werk ? Afhankelijk van de gemeente waar je woont, gebeurt de aansluiting op het net via de toegewezen netbeheerder. Die kan verschillen voor elektriciteit en gas. Vervolgens is het aan jou om een contract af te sluiten met een energieleverancier naar keuze.

dak plaatsen

Hoe regel je een aansluiting voor elektriciteit/gas?

De elektriciteits- en/of aardgasaansluiting vraag je dus aan je netbeheerder. Jouw netbeheerder vind je via deze pagina. Gedurende de bouw heb je een elektriciteitsaansluiting nodig. Zo'n werfaansluiting bestaat uit een werfkast en een aansluitkabel. Deze kabel zal ook nodig zijn voor de definitieve elektriciteitsaansluiting wanneer de bouw van het huis is afgerond. Het kan zijn dat de aannemer of het bouwbedrijf de tijdelijke aansluiting regelt, die je later overneemt als definitieve aansluiting.

Bij de aanvraag voor de permanente aansluiting(en) krijg je eerst een offerte van jouw netbeheerder. Voor een gemiddeld gezin is het voldoende om een standaardaansluiting elektriciteit en aardgas af te sluiten. Ga je akkoord met de offerte zoals die is voorgelegd, dan wordt de definitieve aansluiting geplaatst. Let wel: je kunt de definitieve aansluiting pas aanvragen wanneer de woning wind- en waterdicht is.

Energieleverancier kiezen: V-test of energievergelijker

Bij een definitieve aansluiting krijg je zogenaamde EAN-codes. Die heb je nodig wanneer je een leveringscontract afsluit met een energiebedrijf. De V-test van de VREG kan je helpen met de keuze voor een energieleverancier. Maar je kunt ook zelf energieleveranciers vergelijken met behulp van een vergelijkingssite. Je krijgt dan direct een overzicht van alle energiecontracten die aan jouw wensen voldoen.

Meer over de VREG

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) is de toezichthouder op de Vlaamse energiemarkt. De VREG stelt onder meer de regels op waaraan netbeheerders zich moeten houden, keurt de energietarieven in het Vlaams Gewest goed, adviseert beleidsmakers en zorgt ervoor dat consumenten en KMO's telefonisch en online prijsvergelijkingen kunnen maken. Ook worden de zogenoemde Garanties van Oorsprong toegekend aan energieleveranciers om de herkomst van groene stroom te bevestigen.

Duurzaam bouwen = energie besparen

Om je energieverbruik tot een minimum te beperken, kies je bij het bouwen van je woning best voor duurzame oplossingen: denk aan dubbel of driedubbel HR-glas of muur-, vloer en dakisolatie. Zo kan de thermostaat een paar standjes lager in de winter. Ook inzetten op hernieuwbare energie is een must: met zonnepanelen wek je zelf energie op en hoef je minder gebruik te maken van de elektriciteit voorzien door de energieleverancier. Een zonneboiler levert dan weer (warm) water voor verwarming of sanitaire doeleinden. Op deze manier denk je aan het milieu én bespaar je op de energiekosten: een win-winsituatie dus!

Op zoek naar een vakman?

Ben je van plan om zelf een huis te bouwen en ben je op zoek naar de juiste vakman voor een grote of kleine klus? Op onze website vind je kwalitatieve vakmannen en vergelijk je gratis en vrijblijvend diverse offertes. Zo is eender welke klus in een mum van tijd geklaard!

Wil je dit interessante artikel delen?