Elektriciteit afgekeurd: wat nu?

Bij de verkoop van een woning moet de elektriciteit gekeurd worden! Ook wanneer je je elektrische installatie uitbreidt of verzwaart of wanneer je elektrische installatie ouder is dan 25 jaar, is een elektrische keuring aan de orde. Zeker oudere installaties voldoen niet aan de vereiste normen. Wat moet je nu doen wanneer je elektriciteit wordt afgekeurd?

Kopen, uitbreiden of herstellen? Dit staat je te wachten!

De elektrische installatie is afgekeurd: wat nu?! De stappen die je moet nemen hangen af van de situatie waarin je zit.

OPTIE 1: Ik koop/verkoop een woning of appartement

De persoon die een woning verkoopt, is verplicht om de elektriciteit te laten keuren. Voldoet de elektrische installatie niet aan de normen, betekent dit niet dat de verkoop niet kan doorgaan. Het evaluatieverslag is eerder een informatief document voor de koper. Verkoop je je woning, dan ben je dus enkel verplicht een erkende firma aan te stellen die de keuring komt uitvoeren.

Was je van plan om de woning te kopen, maar blijkt de elektrische installatie niet conform? Dan heb je drie opties:

  1. Je koopt het huis niet.
  2. Je laat een expert de herstellingskosten inschatten. Samen met de verkoper probeer je tot een compromis te komen om die kosten van de verkoopsprijs af te trekken.
  3. Je koopt het huis & zorgt er zelf voor dat de installatie binnen de wettelijk voorziene periode van 18 maanden in orde wordt gemaakt. Hetzelfde keuringsorganisme moet je elektriciteit opnieuw keuren. Zorg er zeker voor dat je alle nodige herstellingswerken laat uitvoeren, anders kan de verzekering zich terugtrekken bij ongelukken zoals brand.

OPTIE 2: Ik wil mijn reeds bestaande elektrische installatie verzwaren of uitbreiden

elektrische installatie wordt getest

Wil je extra woonruimte creëren of zonnepanelen laten plaatsen? Dan moet je je elektrische installatie waarschijnlijk uitbreiden of verzwaren. En die aanpassing staat synoniem aan het laten keuren van je installatie. Is het verdict negatief? Dan heb je 12 maanden de tijd om de nodige werken uit te voeren. Laat je niet misleiden: 12 maanden zijn snel voorbij. Zeker als je weet dat elektriciens drukbezette vakmannen zijn. Wil je geen tijd verliezen? Begin dan op tijd met de zoektocht naar de ideale vakman!

OPTIE 3: Mijn elektrische installatie is ouder dan 25 jaar

Een derde situatie waarin je elektriciteit gekeurd moet worden, is wanneer die meer dan 25 jaar oud is. Is je oude installatie afgekeurd? Dan heb je, net als bij het vorige scenario, 12 maanden de tijd om de nodige herstellingswerken uit te voeren.

Waarom is je elektrische installatie laten keuren en de defecten laten herstellen zo belangrijk?

  1. Fouten in de elektrische installatie verhogen de kans op elektrocutie, elektrische schokken en brand.
  2. Is er een ongeluk gebeurd als gevolg van defecten die je niet liet repareren? Dan betaal je alle kosten (voor schade, doktersrekening...) zelf en komt de verzekering niet tussen!

Je elektrische installatie werd afgekeurd: wat zijn de oplossingen?

Werd je elektrische installatie niet goedgekeurd? Dan moet je ervoor zorgen dat je defecte toestellen, zekeringen, stopcontacten en kabels binnen de wettelijke termijn vernieuwd worden. Welke herstellingswerken je precies moet laten uitvoeren, hangt af van de reden van de afkeuring. Wij lijsten enkele veelvoorkomende problemen (en hun oplossingen) op.

Je ééndraadschema ontbreekt

Alle stroombanen, lichtpunten en stopcontacten moeten aangeduid staan op een ééndraadschema. Heb je geen elektrisch schema of is het niet volledig? Dan ben je dus niet in orde! Geen idee hoe eraan te beginnen? Een vakman heeft de klus zo geklaard. De enige kosten die je dan hebt, zijn de werkuren: hij hoeft immers geen materiaal te gebruiken.

Je hebt geen differentieelschakelaar

Je elektrische installatie wordt afgekeurd wanneer je geen differentieelschakelaar hebt. Die wordt ook wel eens aardlekschakelaar of verliesstroomschakelaar genoemd. Zo’n schakelaar is een cruciaal veiligheidselement: het beschermt je immers tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling. Hoe? Door je elektrische installatie automatisch spanningsloos te maken wanneer er verliesstroom optreedt. Gelukkig is een goede differentieelschakelaar relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren.

Je stopcontacten en schakelaars zijn foutief in houten wanden ingebouwd

stopcontacten worden geïnstalleerd

Werden je stopcontacten of schakelaars in houten wanden geplaatst? Dan moet je zorgen voor een speciaal gemaakte inbouwdoos om de veiligheid te garanderen. Is dat niet het geval? Dan moet je alle foutief geplaatste stopcontacten en schakelaars demonteren en opnieuw installeren, mét inbouwdoos deze keer. Weinig tijd en bedank je voor precisiewerk? Schakel dan zeker een vakman in: je moet dan vooral de werkuren betalen, inbouwdozen zijn immers vrij goedkoop!

Je stopcontacten zijn niet verbonden met het aardingssysteem

Een slechte continuïteit van de aarding brengt veel gevaren met zich mee, zoals bijvoorbeeld een stroomschok. Bovendien kost het een behoorlijke som om te laten herstellen: geen goed nieuws dus! Hoe komt dat? Doordat er nieuwe geleiders geplaatst moeten worden, is er soms wat kap- en breekwerk vereist, waardoor de werkuren al gauw kunnen oplopen.

OPMERKING: Dit geldt niet voor installaties van voor 1 oktober 1981 die niet aangesloten worden op toestellen van klasse 1. Onder die toestellen verstaan we onder andere de afwasmachine, wasmachine en droogkast.

Je geleiders zijn onvoldoende geïsoleerd

Slecht geïsoleerde geleiders? Ook dat verhoogt de kans op brand en elektrocutie! Je moet er dus zeker wat aan doen. Jammer genoeg is de oplossing niet eenvoudig of goedkoop. Ten eerste heb je vaak speciaal materiaal nodig om de precieze locatie van de fouten terug te vinden: dat kan niet zonder de hulp van een elektricien. Ten tweede zal je waarschijnlijk de leidingen in schakelaars, stopcontacten en lichtpunten moeten loskoppelen.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?