Drie dingen die jij nog niet wist over dubbel glas: word zelf expert!

Artikel Hanne G. Wed 30 Sep 2020

Wist je dat … enkelglas al sinds begin 2020 verboden is in Vlaanderen? Alleen traphallen, inkomhallen en gangen zijn daarvoor een uitzondering. Hoog tijd om je enkelglas te vervangen door minstens dubbelglas, dus! Maar hoe zit dat nu juist? Wat betekent het voor je portemonnee en waar koop je dat eigenlijk? Je ontdekt het allemaal in dit blogbericht!

#1: Verschillende soorten dubbel glas voor extra goede isolatie

Hoe goed isoleert dubbel glas?

Dat minstens dubbel glas ondertussen verplicht is, hoeft niet te verbazen: dubbele beglazing betekent ook extra sterke isolatie. In plaats van een enkel glas, heb je immers twee glazen met daartussen een droge luchtlaag. Op die manier is je woning dus beter geïsoleerd, wat je energiefactuur zal doen dalen.

dubbel glas voor ramen

Dubbelglas isoleert beter dan enkel glas.

Hoe goed isoleert hoogrendementsglas?

Maar wist je dat er ook een ander soort dubbel glas is? Een waarbij de spouw niet uit lucht, maar uit edelgas bestaat, dat de té warme zonnestralen terugkaatst? Dat soort beglazing noemen we hoogrendementsglas (HR). Naast de spouw uit edelgas (argon of krypton), hebben de spouwzijden ook nog eens een onzichtbare warmtereflecterende metaalcoating.

vrouw aan het raam met tas koffie

Dankzij isolerende beglazing geniet jij het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.

Door te kiezen voor een dubbele (HR++) of zelfs driedubbele (HR+++) coating, isoleer je alleen maar nóg beter. Hoewel je ramen dan duurder worden, zal je energiefactuur dus ook harder dalen. Niet moeilijk dat er voor nieuwbouw- of grote renovatieprojecten nog zelden voor standaard dubbele beglazing wordt gekozen, maar hoofdzakelijk voor HR-glas.

driedubbelglas naast dubbelglas

Driedubbelglas scoort het best wat isolatie betreft.

Voor wie zelfs HR+++ niet voldoende is, kan kiezen voor driedubbelglas, tot nu toe de best isolerende beglazing op de markt. Deze optie is echter alleen geschikt voor nieuwbouw passiefwoning of lage-energiewoningen. Ten eerste is driedubbelglas erg zwaar, dus je profielen moeten extra stevig zijn. Ten tweede ligt de isolatiewaarde van de muren van oudere woningen te laag om de driedubbele beglazing rendabel te maken.

#2: De kosten van dubbel glas wegen niet op tegen de voordelen

De prijs van dubbel glas

Dubbelglas kost gemiddeld zo’n €60-€70 per vierkante meter. Voor een gemiddelde rijwoning of halfopen bebouwing met 20 vierkante meter aan glas, moet je dus zo’n 1.200 tot 1.400 euro rekenen. HR-glas is met €75-€150 iets duurder. Hoe beter de isolatie, hoe hoger de prijs. Maar ook: hoe lager je energiefactuur!

Maar let op: daarmee heb je alleen de glazen betaald. De plaatsingskosten (€25-€50 per uur), de materiaalkeuze van je profielen (pvc, hout of aluminium) en het raamtype (vast raam, draairaam, schuifraam …) zijn ook erg belangrijk voor de uiteindelijke kostprijs. Een prijskaartje van zo’n 8.000 tot 10.000 euro is daarbij zeker niet abnormaal.

moderne woning met groot raam

Je ramen vervangen: dat is investeren, maar ook besparen.

Tip: zo veel mogelijk besparen? Vergelijk dan offertes van verschillende vakmannen zodat jij prijs-kwaliteit de beste kunt uitkiezen. Bij Offrea ontvang jij na één enkele aanvraag tot wel drie offertes voor ramen en deuren van vakmannen uit jouw buurt.

Dubbel glas: premies

Maar er is ook goed nieuws: je wint meer dan alleen een lager energiefactuur. In sommige gevallen heb je ook het recht op een premie.

  • Is je woning ouder dan 30 jaar? Dan komt de overkoepelende renovatiepremie van de overheid misschien wel jouw richting uit.
  • Vervang je je bestaande beglazing door hoogrendementsglas, krijg je mogelijk van de netbeheerder een premie.
  • Tref je binnen de vijf jaar nog minstens twee andere energiebesparende maatregelen? Dan kun je een totaalrenovatiebonus aanvragen.
  • Tot slot bieden ook sommige gemeentes een premie wanneer je HR-glas laat plaatsen.

Benieuwd welke premies jij kunt aanvragen? Ontdek het op onze premiepagina of surf naar de premiezoeker van Vlaanderen.

#3: Zowel online als offline kun je dubbelglas kopen

Nu je weet hoeveel je beglazing je ongeveer gaat kosten, is het natuurlijk tijd je dubbele glazen te kopen! Ben je een handige harry? Dan is het altijd mogelijk om je glazen online te bestellen. Even surfen op Google en jij weet meteen waar je terechtkunt.

vakman plaatst nieuw raam

Vermijd onnodige kosten en schakel meteen een professional in.

Liever een all-inpakket, waarbij je niet alleen je beglazing aanschaft, maar ook meteen een professional die je nieuwe ramen vakkundig komt plaatsen? Ga dan meteen naar een ramen-en-deurenspecialist bij jou in de buurt. Of maak het jezelf nog gemakkelijk en vul het korte offerteformulier van Offrea in. Verschillende vakmannen met elkaar vergelijken, en dat vanuit je luie zetel: check!

Dubbel glas vervangen: vooral veel voordelen

Je enkel glas vervangen door minstens dubbel glas, is niet alleen verplicht, het is ook nog eens goed voor je energiefactuur én voor je wooncomfort. Maar overweeg zeker ook om je enkel- of zelfs dubbelglas te vervangen door hoogrendementsglas. Daaruit haal je alleen maar nóg meer voordelen.

Wil je dit interessante artikel delen?