Dakplaten of dakpanelen: alle voordelen op een rijtje

Artikel Thu 23 Sep 2021

Wanneer je van plan bent je dak te renoveren, denk je in de eerste plaats waarschijnlijk aan dakpannen. Niet onlogisch, maar wist je dat er nog tan van andere mogelijkheden zijn? Wat dacht je van dakplaten en dakpanpanelen? In dit artikel zetten we hun troeven op een rijtje!


1. Het prijskaartje

First things first: de prijs! Dakplaten zijn niet zo duur in aanschaf. Voor één paneel betaal je minder dan voor dezelfde oppervlakte aan dakpannen. Daarnaast verloopt de plaatsing vlotter dan bij dakpannen, waardoor je ook daarop bespaart.

De reden? Dakplaten worden vervaardigd uit staal. De productie van deze stalen platen is aanzienlijk goedkoper dan de productie van bijvoorbeeld dakpannen. Kies je voor geïsoleerde dakplaten, dan betaal je wel meer dan voor enkelwandige of anti-condens dakplaten. Welk type dakpaneel je kiest is natuurlijk afhankelijk van het type dak dat je nodig hebt.

Daarbij komt nog dat dakpanelen een uitstekende levensduur hebben, afhankelijk van de kwaliteit tot wel 50 jaar. 

2. De look & feel

Soms vallen we al eens over het uitzicht van een dakplaat. De klassieke dakpan is immers zo ingebakken dat we die als de standaard bekijken. De oplossing voor dat struikelblok? DakpanplatenDeze plaat combineert de voordelen van dakplaten met het uitzicht van klassieke dakpannen.

dak met dakpanplaten

3. Het gebruiksgemak

Dakplaten zijn zeer gebruiksvriendelijk, onder meer door het onderhoud en het gewicht. Doordat de plaatsing vlotter verloopt, is het dak ook sneller bestand tegen slechte weersomstandigheden.

DIY of toch maar niet?

Op kleine daken, zoals een tuinhuis, stal of schuur, kan je dakplaten ook zelf plaatsen. Bij enkelwandige platen moet je zelfs geen rekening houden met een boven- of onderkant. Met het nodige bevestigingsmateriaal kan je meteen zelf aan de slag!

 

Belangrijk! Voor grote of hoge daken zoals die van uw woning of loods is het aangeraden een dakwerker in te schakelen.

Onderhoudsvriendelijk

Naargelang de toepassing, kunnen dakpanelen extra behandeld worden met een speciale coating tegen bijvoorbeeld schimmels. In de landbouwsector is het voor stallen en schuren handig de panelen te behandelen met een coating die beschermt tegen ammoniakdampen en agressieve landbouwproducten. Bovendien zijn de dakpanelen afwasbaar en dus zeer hygiënisch.

Lichtgewicht

Omdat metalen dakplaten relatief weinig wegen, zijn ze ideaal om te gebruiken bij een dak-op-dak-constructie.

4. De weersbestendigheid

Doordat dakplaten een grote oppervlakte hebben, heb je minder snel last van lekken. In tegenstelling tot een dakpan zal een grote dakplaat ook niet zo snel gaan vliegen tijdens een windvlaag.

5. De isolatie

Dakpanelen bestaan in verschillen maten en uitvoeringen. Een daarvan is de geïsoleerde dakplaat, ook wel sandwichpanelen genoemd. Die zijn ideaal als dakbedekking van je woning, maar kunnen ook gebruikt worden op tuinhuizen bijvoorbeeld. De isolerende laag vermindert temperatuurverlies van binnenuit en temperatuursverhoging van buitenaf.

soorten dakplaten

6. De Mogelijkheden

Dakplaten bestaan in tal van afmetingen, diktes en kleuren, naast de standaardmaten. Zo kunnen ze gebruikt worden op heel wat verschillende soorten daken.

Wist je dat... dakplaten zelfs volledig op maat kunnen worden gemaakt?

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Dakwerken in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes