Dakisolatie verplicht: betaalt de consument weer eens de prijs?

Nieuws Hanne G. Thu 22 Aug 2019

Isolatie wordt stilaan onbetaalbaar. Dat is alvast wat experts voorspellen. Vanaf 2020 gaat de verplichte dakisolatienorm van kracht. Om zeker in orde te zijn voor het einde van het jaar, is er haast een stormloop op vakmannen en isolatiemateriaal aan de gang. Zal de consument uiteindelijk weer de dupe zijn in dit verhaal?

Tip: De verwachte prijsstijging voor zijn? Vind een budgetbewuste vakman die nog beschikbaar is in 2019 via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea!

Dakisolatienorm 2020 toegelicht

Vanaf 1 januari 2020 moet je dakisolatie een minimum R-waarde van 0,75 m2K/W behalen. Is jouw dak niet of onvoldoende geïsoleerd? Dan mag je je aan deze financiële gevolgen verwachten:

  • Je betaalt boetes tussen 500 en 990 euro.
  • Je mag je woning niet meer verhuren aan nieuwe huurders. Een reeds bestaand huurcontract mag ontbonden worden en huurgeld mag teruggevorderd worden.
  • Je woning is minder waard bij verkoop. De kosten om het dak te isoleren zullen potentiële kopers aftrekken van hun bod. Byebye, vraagprijs!
vakman rolt isolatiemateriaal uit

Je zolderverdieping wordt niet bewoond? Dan telt zoldervloerisolatie ook.

Prijsstijging: een tweeledige oorzaak

Tekort aan isolatiemateriaal

schuin dak vol isolatiemateriaal

De steeds strenger wordende eisen voor nieuwbouw en renovaties doen de vraag naar isolatiematerialen toenemen. Eind 2017 was er al even paniek, toen er een groot tekort aan PIR- en PUR-isolatieplaten was. Dat leidde tot heel wat vertraging op de werven … én een drastische verhoging van de isolatieprijzen: die stegen met wel 30%! Er wordt dan ook gevreesd of dat een voorbode is voor wat ons te wachten staat in 2020. Zeker aangezien de prijzen nu al aan het stijgen zijn, voorspelt dat niet veel goeds.

Stormloop op vakmannen

Het tekort aan isolatiemateriaal loopt parallel met een ander nijpend tekort: het personeelstekort in de bouwsector, dat ook in de isolatiesector voelbaar is. Bij rondvraag bleek inderdaad dat veel bouwbedrijven volgeboekt zijn tot 2020. Het principe van vraag en aanbod leert ons dat de consument meer zal moeten betalen om nog tijdig een vakbekwame aannemer te vinden.

rol isolatiemateriaal

 

Conclusie? Op dit moment is nog niet iedereen zich bewust van de financiële gevolgen van de verplichte dakisolatienorm. De prijzen van dakisolatie zijn nu al aan het stijgen – en dan zijn de aangekondigde controles van 2020 zelfs nog niet van start gegaan. De boodschap is duidelijk: hoe sneller je handelt, hoe goedkoper de isolatiewerken zullen zijn!

Vergelijk gemakkelijk prijzen

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes