Je dak reinigen: doe je dat het best voor of na de winter?

Voor de winter je dakpannen of dakplaten reinigen is sowieso een goed idee, je moet je dak immers voorbereiden op het barre weer. Maar ook na die koude maanden is je dak schoonmaken geen onnuttig werk, het is immers erg vuil geworden door bijvoorbeeld stormschade en de vriestemperaturen. Wat is nu eigenlijk de ideale periode voor dakreiniging?

Je dak reinigen uitstellen: de gevaren

Geen tijd of zin om je dak te (laten) reinigen? Je zal twee keer nadenken wanneer je deze nare gevolgen van mossen en algen kent:

  1. In eerste instantie zal je dak alleen maar een groene schijn krijgen. Niet noodzakelijk aantrekkelijk, maar ook geen groot probleem.
  2. Verwijder je het mos en de algen niet op tijd? Dan wordt je dakpannen, dakleien of dakplaten poreus. Dat wil zeggen dat er water kan binnendringen in het dak. Het resultaat? Je krijgt vochtproblemen binnenshuis, wat resulteert in een muffe geur, zwarte vlekken op het plafond en zelfs gezondheidsproblemen.
  3. Vriest het daarbovenop ook nog eens? Dan zet het water uit en zal het barsten en scheuren veroorzaken. Het gevolg daarvan? Ernstige lekkages met de noodzaak tot grondige dakrenovatie.

Het is duidelijk: je dak reinigen is een absolute must. Wanneer je dat het best doet, lees je hieronder.

Maak je dak in de herfst al winterklaar

mos op dakpannen

Mos en algen op je dak? Reinig tijdig: ze kunnen voor allerlei problemen zorgen!

In de herfst je dak alvast voorbereiden op de winterperiode is een werkje dat je niet zomaar mag overslaan. Je wilt immers al deze onaangename gevolgen vermijden! Om dat te doen kun je best in oktober je dak helemaal winterklaar maken: haal de bladeren uit de afvoer, controleer het dak op kleine scheurtjes, verwijder afgewaaide grote takken… en vergeet ook zeker de schouw niet! Wanneer je dak helemaal nagekeken en schoongemaakt is, kun je zorgeloos de winter tegemoet gaan.

Ga je voor een grondige reiniging, inclusief coaten en/of impregneren? Let dan op de volgende zaken:

  • Het mag niet te warm zijn, anders zullen de chemicaliën waarmee je je dak impregneert te snel verdampen.
  • Het mag niet vriezen. Ten eerste is het simpelweg te gevaarlijk om dan het dak op te klimmen. Ten tweede verdwijnt de efficiëntie van de chemicaliën bij te koude temperaturen.
  • Het mag niet stormen of te hard regenen. Opnieuw in de eerste plaats een veiligheidsmaatregel, maar de chemicaliën zullen ook gewoon wegspoelen nog vooraleer ze indringen. En zo missen ze natuurlijk hun effect.

 

Je dak schoonmaken na de winter

dak dat voor de helft gereinigd is

Op veilig spelen? Contacteer dan een vakman! Foto door Cleantime (Westerlo).

Na die koude en gure periode heeft je dak heel wat te verduren gehad: hevige regenval, vriestemperaturen, barre wind… Bladeren, mos en ander vuil zullen opnieuw je dakpannen ontsieren. Ga aan het einde van de winter, in maart of april, nog eens je dak op: is er ergens vuil opgehoopt? Zijn er eventueel barsten of scheuren die hersteld moeten worden? Is de regenpijp nog in goede staat? Als je je dak echt goed had voorbereid, zul je alleen maar wat vuil met de hand moeten verwijderen en eventueel wat mos moeten wegborstelen. Na de check-up en reiniging in het voorjaar, zit je alweer een paar maanden gerust.

De beste periode voor een dakreiniging? Dat is dus zowel voor als na de winter! Heb je daar geen tijd voor? Kies er dan voor om enkel in de herfst je dak te reinigen: zo verzeker je een correcte afvoer van het hemelwater tijdens de koude periodes, zodat water nergens kan blijven staan of insijpelen.

Je dak reinigen toch liever aan een professional overlaten die over het juiste materiaal en de nodige kennis beschikt? Makkelijk vakmannen & prijzen voor dakreiniging vergelijken doe je via onze gratis offerteservice.

Auteur:
Hanne G.
- Publicatiedatum:
2018-10-09 15:57:40

Wil je dit interessante artikel delen?