Je dak reinigen: doe je dat het best voor of na de winter?

Tips Hanne G. Tue 9 Oct 2018

Je dak reinigen nog vooraleer de winter begint, is een absolute must. Je moet je dakpannen & -platen voorbereiden op het barre weer om scheuren en barsten te voorkomen! En na die koude maanden? Ook dan is je dak schoonmaken geen onnuttig werk. Maar wat is dan eigenlijk de beste periode voor dakreiniging?

Opgelet: kruip niet zelf zomaar je dak op! Dat is immers levensgevaarlijk. Laat het werk liever over aan een professional die weet welke veiligheidsmaatregelen hij/zij moet nemen.

 

Vergelijk offertes voor dakreiniging

Je dak reinigen uitstellen: de gevaren

Geen tijd of zin om je dak te (laten) reinigen? Slecht idee! Een dak vol mossen en algen heeft immers heel wat nare gevolgen: 

  1. Eerst en vooral zal je dak een onaantrekkelijke groene schijn krijgen. Dat is niet echt fijn thuiskomen! 
  2. Wat erger is: door mos en algen worden je dakpannen, dakleien of dakplaten poreus. Gevolg? Het (regen)water dringt binnen in het dak en zorgt zo voor vochtproblemen binnenshuis. Met een muffe geur, zwarte vlekken op het plafond en gezondheidsproblemen als resultaat.
  3. Begint het ook nog eens te vriezen? Dan zet het water uit en veroorzaakt dat barsten en scheuren in het dak, met ernstige lekkages tot gevolg. De enige oplossing: een grondige (en dure!) dakrenovatie. 

Het is duidelijk: je dak reinigen is een absolute must. Maar wanneer doe je dat dan het best? 

Maak je dak in de herfst al winterklaar

mos op dakpannen

Mos en algen op je dak? Reinig tijdig: ze kunnen voor allerlei problemen zorgen!

Eerst en vooral wil je in de herfst je dak helemaal winterklaar maken. De bladeren uit de afvoer halen, het dak op scheurtjes controleren, afgewaaide grote takken verwijderen ... en vergeet ook zeker de schouw niet! Wanneer je dak volledig is nagekeken en schoongemaakt, ga je zorgeloos de winter tegemoet. 

Ga je voor een grondige reiniging, inclusief coaten en/of impregneren? Let dan op de volgende zaken:

  • Het mag niet te warm zijn, anders zullen de chemicaliën waarmee je je dak impregneert te snel verdampen.
  • Het mag niet vriezen. Ten eerste is het simpelweg te gevaarlijk om dan het dak op te klimmen. Ten tweede verdwijnt de efficiëntie van de chemicaliën bij te koude temperaturen.
  • Het mag niet stormen of te hard regenen. Ook dan is op het dak klimmen te gevaarlijk, maar de chemicaliën zullen ook gewoon wegspoelen nog vooraleer ze indringen. En zo missen ze natuurlijk hun effect.

Je dak schoonmaken na de winter

dak dat voor de helft gereinigd is

Op veilig spelen? Contacteer dan een vakman! Foto door Cleantime (Westerlo).

Is die koude, gure winter voorbij? Je dak had in die periode heel wat te verduren: hevige regenval, vriestemperaturen, barre wind … Bladeren, mos en ander vuil zullen opnieuw je dakpannen ontsieren. Ga aan het einde van de winter, in maart of april, nog eens je dak op: is er ergens vuil opgehoopt? Zijn er barsten of scheuren die hersteld moeten worden? Is de regenpijp nog in goede staat? Als je je dak echt goed had voorbereid, zul je alleen maar wat vuil met de hand moeten verwijderen en eventueel wat mos moeten wegborstelen. Na de check-up en reiniging in het voorjaar, zit je alweer een paar maanden gerust.

De beste periode voor een dakreiniging? Dat is dus zowel voor als na de winter! Heb je daar geen tijd voor? Kies er dan voor om enkel in de herfst je dak te reinigen: zo bescherm je jezelf en je dak tijdens de koudste periodes. In de vrieskou problemen hebben aan je dak is allesbehalve aangenaam! 

Je dak reinigen toch liever aan een professional overlaten die over het juiste materiaal en de nodige kennis beschikt? Vergelijk dan gemakkelijk vakmannen & prijzen via onze gratis offerteservice!

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Dakreiniging in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes