Circulair bouwen als dé toekomst van de bouwsector

Nieuws Hanne G. Fri 14 Jun 2019

Van plan om te bouwen? Denk er dan eens aan om niet lineair, maar circulair te bouwen! Niet alleen maak je het jezelf dan gemakkelijker om later eventueel aanpassingen te doen aan je woning, je bouwt ook nog eens energiezuinig door voor herbruikbare materialen te kiezen. Hoe dat precies in elkaar zit? Dat ontdek je hier!

Van lineair naar circulair

In België is vooral het lineair bouwen nog erg ingeburgerd: van grondstof naar product tot afval. Dat is om verschillende redenen echter niet meer de ideale way to go:

  • De grondstoffen binnen lineair bouwen zijn eindig: je kunt ze niet voor altijd blijven uitputten.
  • De verwerking van die grondstoffen brengt enorm veel lucht-, water- en bodemvervuiling met zich mee.
  • Het materiaal niet meer nodig? Dan gooien we het gewoonweg bovenop de afvalberg. En die vergroot alleen maar.
schematische vergelijking lineair bouwen en circulair bouwen

Schematische voorstelling van lineair en circulair bouwen: lineair is eindig, circulair recycleert en hergebruikt!

Heel wat afval en energieverspilling dus. En dat is, zeker nu het steeds slechter gaat met het klimaat, niet meer te verantwoorden! Gelukkig is er een volwaardig alternatief in opmars: circulair bouwen. In plaats van de gebouwen met een sloopkogel neer te halen, worden ze gecontroleerd gedemonteerd. De materialen worden vervolgens hergebruikt voor een nieuw gebouw. En die materialen zelf? Die zijn zoveel mogelijk herbruikbaar. Ideaal om te recycleren en opnieuw te gebruiken!

Circulair bouwen? Hieraan moet jij denken!

Ga jij ook circulair bouwen? Dan draag jij een belangrijk steentje bij voor ons milieu! Bovendien maak je het voor jezelf ook heel wat gemakkelijker: latere verbouwingen zijn veel eenvoudiger en goedkoper. Maar daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden wanneer je bouwt. Daarnaast is ook het materiaal dat je kiest van groot belang.

Denk veranderingsgericht

Je hebt eindelijk je eigen huisje, en het is nog eens volledig naar jouw wensen ook. Proficiat! Maar hoe je het ook draait of keert: vroeg of laat zullen je noden veranderen. Misschien doe je wel aan gezinsuitbreiding, wil je de kamers herindelen, moeten er stukken bijgebouwd worden … En opnieuw een investering van duizenden en duizenden euro’s doen, dat zie jij natuurlijk niet zitten. 

man met veiligheidsmasker en -bril sloopt bakstenen muur

Het hele huis afbreken en al het afval op een hoopje gooien: het is niet meer van deze tijd.

Houd bij de bouw van je woning dus meteen al rekening met de eventuele toekomstige afbraak en aanpassingen. Een gebouw dat nu perfect is, is dat over 50 jaar waarschijnlijk niet meer! Kies dus voor herbruikbare materialen. Asbest, zware metalen, kleurstoffen … zijn allemaal uit den boze. Een betere optie? Cellenbeton!

Wat is cellenbeton?

Cellenbeton is een ecologisch bouwmateriaal gemaakt van zand, water en kalk. Allemaal herbruikbare grondstoffen die ruim beschikbaar zijn in de natuur, dus! Daarbovenop heeft cellenbeton nog heel wat andere voordelen:

  • Het is zowel akoestisch als thermisch isolerend. Je hebt dus geen extra isolatie nodig! Dat maakt de latere demontering meteen ook een heel pak eenvoudiger.
  • Het is een gemakkelijk materiaal. Cellenbeton laat zich eenvoudig op maat snijden. De technische leidingen verwerken gaat eveneens een heel pak sneller dan bij andere bouwmaterialen.
  • De productie heeft minder energie nodig: cellenbeton wordt op een lagere temperatuur geproduceerd dan andere ruwbouwmaterialen.

Het is duidelijk: cellenbeton is een ideaal materiaal om te gebruiken binnen de kringloop van circulair bouwen!

Ook lijm en cement zijn niet meer van deze tijd: het is haast onmogelijk om aan elkaar gemetselde bakstenen te demonteren en opnieuw te gebruiken. Kies daarom voor schroeven en klikken, dat gaat veel eenvoudiger.

materialenbergen

Is een gebouw volledig afgebroken? Dan worden de verschillende materialen gesorteerd en getransporteerd naar de volgende bouwplaats.

Denk aan de materialen

Als je materialen van een ander gebouw komen, hoe weet je dan of ze wel degelijk zijn? Dankzij het materialenpaspoort natuurlijk! Zo weet jij perfect vanwaar de materialen komen, hoe ze in elkaar zitten en wat er al mee is gebeurd. Kwaliteit gegarandeerd!

afvalberg bouwmateriaal

Zorg ervoor dat de afvalberg zo klein mogelijk blijft, kies voor circulair bouwen!

Ook op het onderhoud wordt bij circulair bouwen hard gefocust: alle veiligheidsvoorschriften worden gerespecteerd wanneer de materialen van het ene naar het andere gebouw verhuizen. Geen stukken of brokken aan jouw woning!

Jij kiest voor circulair bouwen!

Redenen genoeg dus om voor circulair bouwen te kiezen. Je zorgt zo voor minder energieverbruik, minder grondstofuitputting en -verspilling, en uiteraard voor een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien maak je het jezelf gemakkelijker om later te verbouwen. Kies er dus voor om zoveel mogelijk grondstoffen en materialen te recycleren en hergebruiken. Circulair bouwen is niet voor niets de toekomst van de bouwsector!

Wil je dit interessante artikel delen?