Brand- of waterschade opkuisen? Een schoonmaakbedrijf lost het op

Na een woningbrand of overstroming zit je even in zak en as. Dat is begrijpelijk: je bent kostbare bezittingen kwijt, je woonst is (tijdelijk) onbewoonbaar… De opkuis zie je ongetwijfeld al helemaal niet zitten: waar moet je in godsnaam beginnen?! Gun jezelf de nodige rust en schakel een schoonmaakbedrijf in. Zij maken je woning weer tiptop in orde, zodat jij toch al een zorg minder hebt.

Waterschade na brand of overstroming: wat te doen?

Stap 1: overtollig water verwijderen & weren

Waterschade heb je niet alleen na overstromingen, ook na het blussen van een brand zijn je muren, vloeren en deuren gewoon… doorweekt. Vermijd vochtproblemen in de toekomst door zo snel mogelijk te starten met het drogen van je woning. Eerst moet natuurlijk al het water (en misschien zelfs modder) weggepompt worden.

Tip: Moeite doen om je huis droog te blazen haalt natuurlijk niets uit als het door de afgebrande ramen en deuren binnen kan regenen. Kleef dus alle openingen naar buiten dicht. Ook het dak moet je – na goedkeuring van de brandweer! – afdekken om verdere schade te voorkomen.

Stap 2: je inboedel verwijderen

Daarna is het tijd om je hele inboedel te verwijderen. Van de meubels die niet meer (aan een degelijke prijs) hersteld kunnen worden, neem je best meteen afscheid. De meubels die wél nog in degelijke staat zijn, worden ontsmet en tijdelijk gestockeerd. Uiteraard maakt het schoonmaakbedrijf een inventaris op zodat jij zeker alles terugkrijgt.

Stap 3: start het droogproces

Daarna gebruikt het schoonmaakbedrijf een bouwdroger en ventilatoren om het droogproces een boost te geven. De ventilatie zal ook al wat onaangename geuren doen verdwijnen.

waterschade in hoek

Waterschade kan heel wat negatieve gevolgen hebben. Schakel dus zeker ene betrouwbare firma in om jouw woning weer bewoonbaar te maken!

Stap 4: vermijd schade in de toekomst

Om je woning terug leefbaar te maken en ervoor te zorgen dat verborgen schade niet voor problemen gaat zorgen op een later tijdstip, zal het schoonmaakbedrijf bepaalde dingen moeten afbreken:

  • Het valse plafond wordt weggehaald om te voorkomen dat het naar beneden valt en alles dat eronder ligt, beschadigt. Ook valse muren kunnen beginnen rotten en moeten om die reden verwijderd worden.
  • Verdere vochtproblemen worden vermeden door het behangpapier van de muren te halen zodat ze kunnen ademen.
  • Ook de vloerbekleding moet eraan geloven. Het laatste dat je wilt is een schimmelende ondergrond!

Heb je enkel waterschade? Dan is een grondige poetsbeurt de laatste stap vooraleer jij weer zorgeloos je woning in kan. Gaat het om een brand? Dan zal het schoonmaakbedrijf nog een aantal extra stappen doorlopen.

Brandschade aanpakken: let op met roetaanslag

Rook en roet geven gezondheidsproblemen

Schoonmaakbedrijven hebben speciale schoonmaakmiddelen die alles optimaal kunnen reinigen.

Het belangrijkste na een brand is om rook- en roetaanslag te verwijderen. In de eerste plaats om de onaangename brandgeur te verwijderen: zelfs het meest onopvallende roetdeeltje kun je maanden later nog rieken.

Daarnaast kan roetaanslag ook ernstigere gezondheidsproblemen verzoorzaken. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen… Niet echt aangenaam, zeker niet na zo’n stressvolle periode! Het poetsbedrijf zal speciale schoonmaakmiddelen gebruiken om rook en roet te verwijderen. Voor stoffen, zoals het tapijt, traplopers of gordijnen, wordt een speciale machine ingezet.

Extra aandacht voor giftige stoffen

Na een brand is er niet alleen de zichtbare rook- en roetaanslag, er kunnen ook onzichtbare giftige stoffen in de woning en op de meubels hangen: een laboanalyse zal daar uitsluitsel over geven. Meubels die schadelijk voor de gezondheid zijn, geeft het schoonmaakbedrijf een speciale behandeling. Kleine voorwerpen worden in een ultrasoon bad gereinigd.

De laatste stap: renoveren en terug verhuizen!

Is alles droog, alsook rook- en roetvrij? Dan is het tijd voor de herstellingswerken: denk aan dakwerken, isoleren, schilderen en behangen… Dat is niet meer de job van een schoonmaakbedrijf. Tijdens deze hectische periode geen tijd en zin meer over voor die lange zoektocht naar een professionele firma? Offrea wil het jou graag vergemakkelijken: met onze gratis en vrijblijvende offerteservice kom jij in 1-2-3 met verschillende vakmannen in contact zodat je zo snel mogelijk weer heerlijk kan vertoeven in jouw (t)huis!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?