Bouwverlof volgend jaar in augustus

Nieuws Nina APVIS Sun 1 Apr 2018

Aan het zomeruur wordt voorlopig niet geraakt... Toch heeft de lobbygroep APVIS (Autonoom Protest Voor de Industriële Sector) zijn slag weten thuis te halen wat betreft het bouwverlof. Het voorstel om het bouwverlof op te schuiven naar augustus werd gisteren goedgekeurd in de Kamer.

inhoud koffer inpakken

De maand juli staat al jaar en dag synoniem met het drie weken durende bouwverlof. Minder file op de wegen en wegzakken achter de televisie tijdens de Tour de France… iedereen blij, zou je denken?

Bij de bouwvakkers heerst er echter ontevredenheid over deze regeling. Zeker wanneer het een strenge winter geweest is, durft het werk zich al wel eens op te stapelen. Door het bouwverlof in juli te laten doorgaan, ontstaat er vaak een heuse werkachterstand. In het voorstel dat deze week voorlag in de Kamer, werd er dan ook geopperd om het bouwverlof te verplaatsen naar augustus. Dat zal enkel het geval zijn wanneer er meer dan drie weken werkverlet is geweest ten gevolge van vriestemperaturen.

parlementsgebouw Brussel

Ook weerman Frank de Boosere steunt deze aanpassing: “op basis van historische waarnemingen, zien we dat er in augustus gemiddeld meer zonne-uren zijn en minder neerslag”. Wie dus van een vakantie in eigen land wil genieten, doet dat best in de maand augustus. Ook Minister Tommelein (Open VLD) lijkt enthousiast over de nieuwe wet: “Ik denk dat we het werk op die manier beter kunnen spreiden, en zo de werkdruk in de bouwsector kunnen verlagen.” Wie volgend jaar wil profiteren van deze nieuwe regeling, kan zich daar nu al voor registreren op het e-loket van de RVA.

Er kan nog tot eind deze maand protest worden aangetekend tegen de beslissing. De tegenbeweging moet dan 15 000 handtekeningen weten te verzamelen. De petitie tekenen kan hier en dat nog tot 30 april.

Wil je dit interessante artikel delen?