Bouwverlof: hoe, wat, waar & wanneer?

Nieuws Charlotte P. Thu 20 May 2021

Het bouwverlof... Allemaal goed en wel, want iedereen heeft nood aan vakantie, maar wanneer valt dat, doet jouw aannemer eraan mee & welke invloed kan dat hebben op de werken? We zetten de belangrijkste feiten op een rijtje & voorzien je van een handige kalender.

Wist je dat...

  • ... het bouwverlof niet verplicht is? Er bestaat immers geen wetgeving rond. Elk jaar worden er afspraken gemaakt, waar de meeste aannemers, vakmannen & bouwbedrijven in mee gaan, maar dat hoeft dus niet. Vraag dus zeker na bij je aannemer of hij al dan niet vakantie neemt en welke invloed dat heeft op de werken.
  • ... het bouwverlof niet overal op hetzelfde moment valt? De maand juli is een vaste waarde, maar de begin- en einddatum kunnen verschillen per regio.
  • ... het bouwverlof elk jaar op een ander moment valt? De exacte data worden jaarlijks opnieuw vastgelegd.
  • ... het bouwverlof over het algemeen 3 weken duurt? In een uitzonderlijk geval gaat het over 4 weken, maar 3 weken is de norm.
  • ... het zogenaamde bouwverlof in de winter - rond de feestdagen - eigenlijk geen officieel bouwverlof is, maar inhaalrustdagen worden genoemd? In tegenstelling tot het bouwverlof in de zomer zijn die dagen wel wettelijk vastgelegd.
  • ... het een traditie is dat bouwbedrijven 'den bouw inzetten'. Dat fenomeen gaat gepaard met heel wat gezelligheid, en nog meer drankjes, onder collega's. Vraag een vakman om af te spreken de dag dat het bouwverlof start, en het antwoord is steevast: "Ah nee, ik ga de bouw inzetten!".
bouwverlof inzetten

De kalender per regio

Zoals je hierboven al kon lezen, valt het bouwverlof niet in elke regio of provincie op hetzelfde moment. In deze tabel vind je een overzicht voor dit jaar, per regio.

Regio Startdatum Einddatum Uitzonderingen
Brussel 5 juli 2021 30 juli 2021 /
Antwerpen 12 juli 2021 30 juli 2021 /
Leuven 12 juli 2021 30 juli 2021 /
Limburg 12 juli 2021 30 juli 2021 /
Oost-Vlaanderen 12 juli 2021 2 augustus 2021 Lokeren & Hamme (19 juli - 9 augustus 2021)
West-Vlaanderen 19 juli 2021 6 augustus 2021 evt. tot 13 augustus 2021

Wat betekent dat voor jou?

Tijdens het bouwverlof is de kans dus groot dat de werken even stil liggen en dat je aannemer niet werkt. Wil je toch vooruitgang boeken, of zeker zijn dat er (n)iets gebeurt tijdens de afwezigheid van je vakman, dan neem je het best volgende tips ter harte:

  1. Zorg dat de werf beveiligd is tegen diefstal. Doe dat in samenspraak met je aannemer. Het bouwverlof is namelijk dé periode waarin het vaakst bouwmaterialen worden gestolen, en laat dat nu meestal dure spullen zijn.
  2. DIY! Vraag aan je vakman of je intussentijd zelf iets kan doen, zoals schilderen, opruimen... Op die manier verlies je geen tijd en loopt je project minder vertraging op.
  3. Heb geduld. 3 weken lijken lang, maar zijn in werkelijkheid zo om. Ook vakmannen hebben rust nodig om met hernieuwde energie verder te kunnen werken.
lege werf

Wil je dit interessante artikel delen?