Je appartement renoveren? 5 ingrijpende klussen met een mini-budget

Inspiratie Jorn B. Mon 2 Jul 2018

Renoveren hoéft niet altijd duur te zijn. Heb je maxi-ideeën en slechts een mini-budget? Geen nood. Met wat creativiteit, een paar goeie vakmannen, soms een beetje geduld, en veel inspiratie over wonen, kan je jouw appartement relatief eenvoudig omtoveren tot een heerlijk knus nest, dat recht van Pinterest lijkt te komen. Weten hoe? Check dan zeker deze vijf tips.

sfeerverlichting living

Pimp je keuken

verfkastjes schilderen

Je keuken een likje verf geven kan wonderen doen en kost niet veel!

De keuken is in veel gezinnen de plek waar het meeste tijd wordt doorgebracht. We eten er, we koken er, we komen er 's avonds op verhaal, we jagen er onszelf door de ochtendrush. Maar wat als je keuken nu hopeloos verouderd is, of gewoon niet je smaak, en het eigenlijk geen plek is waar je je goed voelt? Dan hoéft een dure nieuwbouwkeuken niet de enige optie te zijn. Het kan ook bescheidener, budgetvriendelijker en persoonlijker.

Haal de deurtjes van je kasten, en herschilder ze in een kleur die jij wél leuk vindt. Of stap eens naar een schrijnwerker: het zou je nog verbazen voor welk beperkt budget hij de hele look van je bestaande keuken kan omtoveren naar iets dat wél je stijl is. Bekijk ook even of het werkblad wel naar je zin is. Een houten werkblad hoeft niet per se een grote hap uit je budget te zijn, maar verandert toch de hele look. Overweeg misschien ook om ergens eens een deurtje weg te laten. Een open kastje met wat leuke accessoires in kan je keuken op de hele leuke manier 'breken'.

Een nieuwe vloer voor de badkamer

Ligt er nog zo'n oude, kille vloer in je badkamer? En kan zelfs het zaligste bad met de heerlijkste eucalyptusaroma's je aandacht daar niet van wegtrekken? Overweeg dan eens een nieuwe vloer. Kies voor een keramische vloer of eentje uit kurk en je zal meteen zien dat je sanitair een compleet andere sfeer gaat uitstralen. In een latere fase, kan je dan nog steeds investeren in een nieuw was- en/of badmeubel. Is het vervangen van je sanitair niet heel duur, vraag je je misschien af? Als je de dingen wat afweegt en prijzen vergelijkt, kan je met een beperkt budget van je badkamer een versie 2.0 maken.

roze badkamer met zwarte gespikkelde vloer

Laat je budget het niet toe alle sanitair te vervangen? Geen nood, door simpelweg de vloer aan te pakken ziet je badkamer er weer een heel stuk moderner uit.

Investeer in verlichting

Als het op sfeer aankomt zijn er weinig dingen in een woning zo belangrijk als de verlichting. Je kan nog de duurste meubels, de mooiste vloeren en het fraaiste behang hebben... als jouw flat niet uitgerust is met de juiste verlichting, komen al die dingen niet tot hun volste recht. Bekijk het aanpakken van de verlichting in je appartement daarom als totaalproject: laat je adviseren door een expert, leg uit welke sfeer je wil bekomen en welke accenten je wil leggen. Als dat eventjes een grote investering lijkt om zo'n expert op te trommelen, wéét dan dat die investering loont. Je nieuwe verlichting zal tijdloos zijn, en zal nooit gaan vervelen.

Breng een muur tot leven

Een oude, vergeelde muur schilderen of behangen is altijd een goed idee. Maar het kan ook creatiever. Personaliseer je muren door voor een wandsticker te kiezen. In bijvoorbeeld je slaapkamer of woonkamer kan een muursticker de blikvanger van de ruimte worden. Hoeveel een wandsticker kost, hangt af van het formaat, de dikte en natuurlijk de exclusiviteit. Maar twijfel geen moment: iedereen die je appartement betreedt, zal je hierover een compliment geven.

Denk out of the box

Beeld je in dat je een architect bent en dat je jouw appartement voor de eerste keer ziet. Wat zou je veranderen? Welke ingrepen zou je doorvoeren? Probeer eens met dié bril naar je appartement te kijken en je zal tot verassende vaststellingen komen. Misschien is het bijvoorbeeld wel een goed idee om een tussenmuur neer te halen. Misschien krijg je wel een veel fijnere woonsfeer, als je de keuken laat doorlopen in de woonkamer? Misschien zou je zelfs wel eens moeten overwegen om de woonkamer en de slaapkamer van plaats te switchen.

nadenkende vrouw

Beeld je in dat de ruimtes leeg zijn en vraag je af waar je alles zou zetten. Misschien staat je salon wel beter in een ándere hoek? Sommige van deze veranderingen zullen je geen eurocent kosten. Voor andere, zoals het slopen van een muur of het mooi openwerken van een keuken, zal je even beroep moeten doen op een vakman. Maar succes is nú al gegarandeerd.

Afsluiten doen we met twee laatste tips:

  • Wil je 'goedkoop'? Dat mag. Maar let op met grote toegevingen wat betreft materiaalkeuzes. Je wil geen compromissen maken waar je later spijt van krijgt. Investeer liever in een paar dingen minder, maar doe de dingen die je doet goéd. Neem de juiste vakmensen onder de arm, laat je goed informeren, en vraag vergelijk voldoende offertes
  • Onderschat nooit de magie van afwerking. Een lijstje op de juiste plek. Een mooi haakje om je jas aan op te hangen. Een nieuw tapijt onder het salontafeltje. Een stel kleurrijke, kwalitatieve kussens op de bank. Een vaas verse bloemen op tafel. It's all in the details!

Wil je dit interessante artikel delen?