Appartement aan zee met een slechte gevel? Dit zijn jouw opties!

Beschik jij over een eigen appartement aan zee? Dan is het je ongetwijfeld al opgevallen: de gevels aan de Belgische kust zijn niet altijd in even goede staat. Hoe dat komt en beter nog, hoe je dat oplost? Dat lees je hier! Zo geniet jij in geen tijd weer van een zorgeloos verblijf in je favoriete badstad.

Gevel aan de kust ≠ gevel in binnenland

De gevels aan de kust hebben het zwaarder te verduren dan gevels in het binnenland. Hoe dat komt? Dat heeft drie redenen:

#1: het zoute kustklimaat

Het valt meteen op als je van het binnenland naar de kust rijdt: het klimaat verandert. Zo merk je ongetwijfeld de zoute wind op. Je voelt het na een heerlijk dagje zonnen op het strand zelfs aan je eigen haren… zij voelen haast aan als van stro!

Dat zijn je haren al na één dag. Beeld je nu eens in wat het dan met je gevel doet! Door het zoute klimaat is die gevoeliger voor aftakeling dan de gemiddelde gevel in het binnenland. De invloed van dat zeeklimaat voel je zelfs nog 10 à 15 kilometer landinwaarts! Je buitenmuren goed in het oog houden en controleren op mankementen is dus de boodschap.

foto van dijk vanop kust, grote plas water op voorgrond

Het zoute, agressieve zeeklimaat is niet optimaal voor je gevel!

#2: de leeftijd van de gebouwen

De meeste gebouwen aan de Belgische kust zijn in de jaren 70 en 80 in sneltempo opgetrokken in silexbeton, een materiaal dat niet erg sterk is. Daarnaast stond ook de bouwfysische kennis nog niet echt op punt. De gevels zijn dus niet bestand tegen het agressieve zeeklimaat. En daar zien we nu de gevolgen van.

close-up appartementen aan zee

De meeste gevels aan de kust zijn onvoldoende beschermd.

#3: tweede verblijf als minder prioritair

Ongeveer de helft van alle woningen aan de kust is een tweede verblijf. Problemen aan die appartementen vallen dus minder snel op: de eigenaars zijn immers niet altijd aanwezig. Daarbovenop worden renovatiewerken voor een tweede verblijf langer uitgesteld, onder andere omdat er eerst overlegd moet worden met de mede-eigenaars en uit schrik voor het financiële plaatje. Die angst is gelukkig volledig ongegrond:

  • Een gevelrenovatie kost uiteraard geld, maar levert ook geld op: het laat de waarde van je woning stijgen. Een uitgebreide renovatie van zo’n 20.000 euro betekent zelfs een meerwaarde van 50.000-70.000 euro!
  • In appartementsgebouwen worden de kosten voor gevelrenovatie gedeeld door het aantal eigenaars. Je hoeft dus niet de volle pot voor jouw rekening te nemen.

Aarzel dus niet en laat snel iets aan je gevel doen. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen… en hoe hoger het prijskaartje! Maar wat zijn je mogelijkheden?

Je appartement aan zee is dus dringend aan renovatie toe! De beste vakman om het werk te klaren, vind je bij Offrea. Vraag vandaag nog je gratis en vrijblijvende offertes aan!

Je gevel in 1-2-3 zo goed als nieuw

Gelukkig zijn er manieren genoeg om je gevel terug op en top in orde te krijgen.

Ergste vuil weg met gevelreiniging

De meest eenvoudige en minst ingrijpende manier, is gevelreiniging. Gevelreiniging zal alleen maar voldoende zijn als vooral mos, algen en ander vuil zich opstapelen, maar er voor de rest niet al te veel schade is. Onder gevelreiniging valt onder andere…

  • zandstralen
  • … stoomreinigen
  • … chemisch reinigen

Het verouderingsproces tegengaan, doe je door je gevel preventief te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Je brengt dan een beschermlaag aan die water- en vuilafstotend is, waardoor je gevel langer in goede staat blijft.

appartementsgebouw in de stijgers, vakmannen die erin staan en werken

Gelukkig zijn er oplossingen voor die vervallen gevels!

Mankementen repareren met gevelrenovatie

Wat meer mankementen? Dan moet je aan een eigenlijke renovatie denken. Daaronder vallen…

Het ene werkje is al wat drastischer dan het andere. Wat wel vast staat, is dat je gevel er als nieuw zal uitzien.

Tip: Zijn je buitenmuren al voldoende geïsoleerd? Anders is dat nu hét moment: doe het samen met je gevelrenovatie!

 

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?