Afbraakwerken tot €7.500 terugbetaald door Vlaamse slooppremie

Een bestaand huis gekocht dat aan een totaalrenovatie toe is? Dan heb je twee opties: de bestaande structuur laten staan of helemaal afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Kies je voor de tweede optie, hebben wij goed nieuws: dankzij de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie trek jij hiervoor wel €7.500 terug!

Oude woning afbreken en nieuwbouw zetten = financiële steun tot €7.500

Sloopmachine dat oud houten huis sloopt

Moet je echt te veel werken uitvoeren aan je woning om het energievriendelijk te maken? Breek die dan volledig af om een nieuwe te bouwen!

Een oud huis omtoveren tot een energie-efficiënte woning levert jou als eigenaar heel wat voordelen op: het verhoogt de verkoopwaarde van je pand en dringt je energieverbruik aanzienlijk terug. Om nog maar te zwijgen over de positieve impact die deze aanpassing heeft op het milieu. Logisch dus dat de regering een totaalrenovatie aanmoedigt door middel van een hele reeks renovatiepremies. Maar wat als uitgebreide renovatie meer kost dan het afbreken van je huis en het zetten van een nieuwbouw? Tot voor kort had je dan geen recht op financiële hulp van de regering.

Daar is nu verandering in gekomen: de regering riep de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie in het leven. Vervang jij een oude woning door een energie-efficiënte nieuwbouw, ontvang jij tot wel €7.500! Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. De eigenaar is een particulier, en bijvoorbeeld geen bedrijf.
  2. Het nieuwbouwproject is een woning. Het oude pand mag dus niet vervangen worden door meerdere woningen of een appartement.
  3.  Je woont niet in een van de Vlaamse steden waar het verlaagde btw-tarief van 6% van kracht is. Het gaat om Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gilles, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst. Woon je in een andere gemeente? Dan geldt het btw-tarief van 21% en heb je dus recht op de sloop- en heropbouwpremie.

Opgelet: tot en met 31 oktober 2019

De premie van de Vlaamse regering komt geen dag te vroeg. Zo stamt bijvoorbeeld 30% van de Vlaamse woonhuizen en 15% van de appartementen van voor de Tweede Wereldoorlog: die zijn nog niet aangepast aan de huidige energienormen! De sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro moet een aanzet zijn om die woningen af te breken en er energievriendelijke woonhuizen in de plaats te zetten. Laat er echter geen gras over groeien: bouwaanvragen na 31 oktober 2019 komen niet meer in aanmerking. Het is dus nu het moment voor een groene investering!

bouwplan met enkele potloden en stylo

Vraag nog voor 31 oktober 2019 je bouwvergunning aan.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?