Offertes ontvangen: check! Wat nu?

Artikel Charlotte P. Wed 8 Jul 2020

Offertes van verschillende vakmannen ontvangen? Dat is al een eerste stap richting de geschikte vakman. Maar hoe ga je nu best verder? In dit artikel vind je 3 gezegdes die je keuze vergemakkelijken + een overzicht van de volgende stappen. 

Professional of amateur?

 

3 gezegdes die je naar de juiste offerte leiden

Natuurlijk bepalen heel wat factoren welke offerte of vakman geschikt is. Met de volgende gezegdes in het achterhoofd, maken we het je alvast iets gemakkelijker.

1. Ervaring is de beste leermeester

Als je uit eten gaat, check je Tablebooker.com. Citytrip gepland? Booking.com is de place to be. Je leest de beoordelingen van anderen en gaat af op hun eerlijke mening. Want ervaringen vertellen jou meer dan menukaarten, foto's, lijsten vol faciliteiten en (valse) beloftes.

In de bouwsector is dat niet anders. Raadpleeg beoordelingen van vorige klanten en maak zo de juiste keuze. Waar je die vindt? Op Homeproved.com, natuurlijk! Laat ook zelf een review achter voor je vakman nadat de werken zijn uitgevoerd. Zo help je collega-(ver)bouwers op weg!

2. Meten is weten

Als je grote verschillen opmerkt in de offertes, is het aangeraden om het even verder uit te spitten. Stel je eventueel volgende vragen om een beter zicht te krijgen op het eindtotaal:

Checklist: met een kritische blik maak je de juiste keuze

 
  • Zijn de werkuren inbegrepen in de prijs?
  • Zijn er bijkomende kosten, zoals vervoerskosten?
  • Is de prijs inclusief of exclusief BTW?
  • Bieden de 3 offertes exact dezelfde service?
  • Bevat de prijsraming alle onderdelen van de aanvraag?
  • ...

3. Volg je buikgevoel

Ten slotte zit er niets anders op dan ook je gevoel te laten spreken. In zo'n geval is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen wat je weet of denkt en wat je voelt. Heb je bij de communicatie met vakman 1 een heel positief gevoel, ook al is hij iets duurder? Dan is het waarschijnlijk de beste keuze om met hem/haar in zee te gaan.

Hét stappenplan nadat je een vakman gekozen hebt

contract sluiten

Stap 1: Zet het op papier

Zet alles op papier en maak alle afspraken met de aannemer concreet. Dat geldt zowel voor de prijs, de deadline als de voorwaarden. Als je alles op voorhand goed contractueel vastlegt, heb je nadien (in het slechtste geval) altijd iets om op terug te vallen.

Tip: Loopt het toch mis? Dan kan je volgende zaken ondernemen.

 

Stap 2: Laat de werken uitvoeren

Na al het voorbereidende werk is het eindelijk zover: de start van de werken. Zoek een goed evenwicht tussen controle en vertrouwen. Probeer zeker bij de aanvang van de werken aanwezig te zijn, en ga nadien dagelijks een kijkje gaan nemen. Want ingrijpen voor of tijdens de werken is een stuk makkelijker dan achteraf (ofwel: voorkomen is beter dan genezen). Maar let op: laat de vakman ook zijn/haar job doen zonder te veel inmenging. Jij hebt toch ook niet graag dat je baas je constant op de vingers kijkt?!

Stap 3: Werken klaar? Beoordeel!

Zijn de werken afgerond? Dan is het tijd om zelf een beoordeling achter te laten.

Het is belangrijk voor andere (ver)bouwers om te weten waar ze rekening mee moeten houden bij een bepaalde vakman. Dus wees eerlijk, maar tegelijk ook correct en beleefd in je beoordeling moest je niet tevreden bent. In de wolken met het resultaat en de samenwerking? Laat ook dat weten. Fijn voor de vakman én good to know voor andere bouwers.

review achterlaten

En dan nu: sit back and relax

De volgende (en laatste stap): genieten! Zet je neer en geniet van het extra comfort. Misschien rijpen er op die manier wel plannen voor een nieuwe stap in je (ver)bouwproces. Als dat zo is, keer dan terug naar stap 1: gratis offertes ontvangen bij Offrea.

Wil je dit interessante artikel delen?