EHBV: Eerste Hulp Bij Vakmannen (of hoe je een betrouwbare vakman herkent)

Tips Nina V. Wed 7 Mar 2018

Een huis aan het bouwen of renoveren? Dan wil je uiteraard enkel in zee gaan met aannemers die kwalitatief werk leveren. Maar hoe selecteer je nu juist de beste vakmannen? Iedereen die zijn/haar droomhuis wil realiseren, heeft zich die vraag ongetwijfeld al gesteld. Hoewel je natuurlijk nooit 100% zeker kan zijn, helpt deze checklist je al een heel eindje op weg in je zoektocht naar een betrouwbare aannemer.

deal sluiten aannemer

Dé checklist voor een betrouwbare vakman

 • Beschikt hij/zij over de nodige expertise?

  Een echte vakman herken je eerst en vooral aan zijn uitgebreide kennis. Hij weet beslist het antwoord op vragen als: “Wat is wel/niet mogelijk?”, “Wat is de beste optie?”, enz. Ook technische vernieuwingen binnen de branche of veranderingen in de reglementering hebben geen geheimen voor hem. Een ander positief teken is wanneer de aannemer aangesloten is bij een beroepsorganisatie. Dat geeft aan dat hij up-to-date wil blijven over de ontwikkelingen in zijn vakgebied en bereid is daarvoor de nodige bijscholingen te volgen.

Tip: Charter van de Woningbouwer

Ook kwaliteitslabels zijn een sterke indicatie dat je te maken hebt met een betrouwbare aannemer. Eén van die labels is de Charter van de Woningbouwer. Draagt een aannemer dit label, dan verbindt die zich ertoe de wet Breyne na te leven. Als bouwheer van een woning ben je dan bij faillissement wettelijk beschermd.

 • Geeft hij/zij voldoende advies?

  Om te bewijzen dat een aannemer over de nodige beroepsbekwaamheid en ondernemersvaardigheden beschikt om de werken uit te voeren, moet die zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Als particulier kun je hier via de naam of het ondernemingsnummer al die informatie over de desbetreffende aannemer terugvinden.

  Is hij/zij vrij van schulden?

  Om te bewijzen dat een aannemer over de nodige beroepsbekwaamheid en ondernemersvaardigheden beschikt om de werken uit te voeren, moet die zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Als particulier kun je hier via de naam of het ondernemingsnummer al die informatie over de desbetreffende aannemer terugvinden.

  Nadat je bent nagegaan of het om een erkende aannemer gaat, controleer je het best ook of de aannemer financieel gezond is. Om er zeker van te zijn dat hij geen fiscale of sociale schulden heeft, geef je simpelweg het ondernemingsnummer in op https://checkinhoudingsplicht.be/. Als alles goed zit, zou je als melding “Verplicht tot inhouding: NEEN” moeten zien verschijnen. Is dat niet het geval, kan dat een eerste waarschuwing zijn.

koppel contract tekenen
 • Kan hij/zij verschillende referenties voorleggen?

  Voor een eerlijke referentie doe je het best eerst rondvraag bij buren, vrienden en familie. Misschien heeft de aannemer in het verleden al eens voor iemand van hen een klus uitgevoerd? Mond-tot-mondreclame werkt nog steeds het best!

  Niemand in je omgeving die de aannemer kent? Bekijk dan foto’s van realisaties en peil desnoods naar de ervaringen van de andere bouwheren. Soms kan het nodig zijn een bezoekje te brengen aan enkele van de projecten. Deze realisaties zijn het levende bewijs dat de aannemer goed werk levert.

  Daarnaast bieden – zeker vandaag – ook online recensies een waardevolle bron van informatie. Laat je hier echter niet blindelings door leiden. Je weet immers niet altijd wie de commentaar heeft geschreven. Een negatieve recensie hoeft niet meteen te betekenen dat de aannemer niet betrouwbaar is. Wees dus altijd kritisch als het over referenties op het internet gaat! Betrouwbare referenties in de bouwsector? Die vind je op Homeproved.com.

Wees extra op je hoede wanneer de aannemer…

 
 • overdreven vriendelijk of familiair is. Dit is meestal een teken dat hij/zij de aandacht wil afleiden van een onderliggend probleem.
 • afkomt met vage antwoorden of beloften. Concrete afspraken leiden tot tevreden klanten!
 • vraagt om betaling in contant. Zorg dat je altijd een bewijs van betaling hebt en vraag steeds om een factuur. Loopt er iets mis, kun je steeds op die documenten terugvallen.
 • je geen of weinig tijd geeft om het contract te tekenen. Dit betekent meestal dat hij vermoedt dat je iets zal ontdekken waardoor je misschien zal afhaken.
 • een offerte voorlegt met een abnormaal lage prijs. Dit is altijd te mooi om waar te zijn. Betaal dus liever wat meer voor een kwalitatieve vakman.
 • niet aan het imago van zijn bedrijf werkt. Goede aannemers promoten hun bedrijf via reclame en verspreiden hun bedrijfsinfo zo veel mogelijk (op offertes en facturen, visitekaartjes, bedrijfsvoertuigen, enz.).
 • Maar vertrouw vooral op je buikgevoel, dat is je beste raadgever!
 • Kan hij/zij een transparant contract voorleggen?

  Bij conflicten, zijn er steeds drie terugkerende pijnpunten:

  • de prijs
  • de timing
  • en/of de kwaliteit van de werken

  Maak daarom duidelijke afspraken rond deze punten en vermeld de voorwaarden in de offerte of leg ze schriftelijk vast in een contract. Een open en eerlijke communicatie is daarbij cruciaal. Dingen die je zeker niet mag vergeten op te nemen:

  • de uitvoeringstermijn
  • een gedetailleerd lastenboek
  • taakbeschrijving (wat doet de aannemer en wat doe je bijvoorbeeld zelf?)
  • beschrijving van eventuele meerwerken (prijs en timing)

  Doordat beide partijen duidelijk weten waar ze aan toe zijn, is een vlot verloop gegarandeerd. Is er toch een dispuut, kan men steeds op het document terugvallen. Door transparant te zijn, voorkom je discussies verder in de rit!

 • Hanteert hij/zij een correcte prijs?

  Een heel lage prijs gekregen? Dan zit er vaak een addertje onder het gras. Of juist een waanzinnig hoge offerte in je bus? Dat betekent misschien dat de aannemer jouw klus helemaal niet wil uitvoeren… of misschien al voor lange tijd is volgeboekt. Wil je een aannemer met een goede reputatie, dan moet je er vaak snel bijzijn. De beste aannemers zijn al lange tijd bezet, zelfs tot een jaar op voorhand. Toch loont in veel gevallen de moeite om te wachten op de juiste vakman!

  Je doet er overigens goed aan om offertes op te vragen bij minstens twee vakmannen. Zo krijg je niet enkel een tweede opinie, maar kunt je ook prijzen gaan vergelijken. Grote prijsverschillen zijn namelijk veelvoorkomend. Let wel dat je geen appelen met peren gaat vergelijken. Check dus zeker de kleine lettertjes, zoals wat er inbegrepen is en wat niet!

Als je bovenstaande checklist doorloopt zit je alvast goed en is de kans dat er iets misloopt klein. Al hebben we de belangrijkste factor nog niet opgenomen in het lijstje, namelijk jouw buikgevoel. De prijzen van een vakman mogen dan wel correct zijn, de beoordelingen lovend en alle officiële documenten in orde, als jouw gevoel niet goed zit, doe je er beter aan verder te zoeken. De klik tussen jou en je vakman is enorm belangrijk voor beide partijen, en mag je gerust helemaal bovenaan je checklist zetten.

stopbord langs weg

 

Wat doen als het toch misloopt?

Is er onenigheid met je aannemer over de uitgevoerde werken?

Probeer uiteraard eerst in goede vrede met je aannemer te communiceren over de zaken die niet naar wens zijn. Wordt daar toch geen gehoor aan gegeven, kun je alsnog voldoende stappen ondernemen:

 1. Een eerste stap is het in gebreke stellen van de aannemer via een aangetekende brief. Daarin schets je het probleem en staaf je dat met zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Voeg eventueel een raming van de kosten toe.
 2. Komt de aannemer binnen de maand niet met een redelijk voorstel op de proppen? Dan kun je de hulp inroepen van de Verzoeningscommissie Bouw, die instaat voor het afhandelen van bouwgeschillen. Een onafhankelijk expert zal je woning bezoeken om de werken te inspecteren. Na twee weken mag je zijn/haar advies al verwachten. Dat is overigens even bindend als een juridisch vonnis. Meestal is het geschil dan ook binnen de zes maanden afgehandeld. De kosten liggen ook beduidend lager (zo’n 1000 euro) dan bij een gerechtelijke procedure. Zo vermijd je dus hoge juridische kosten. Hou er wel rekening mee dat zowel jij als de aannemer akkoord moet gaan met de tussenkomst van de Verzoeningscommissie.
 3. Weigert de aannemer gebruik te maken van de Verzoeningscommissie, dan kan je enkel nog gerechtelijke stappen ondernemen. Dat houdt natuurlijk wel een risico in: je hebt namelijk geen garantie dat de rechter in jouw voordeel zal oordelen. Stelt die jou niet in je gelijk, dan zijn de gerechtelijke kosten voor jou. Zo riskeer je niet enkel veel geld, maar ook kostbare tijd kwijt te verspillen.

Vermijd problemen achteraf door…

een clausule in je contract op te nemen waarbij je afspreekt dat jullie bij een geschil een beroep zullen doen op de Verzoeningscommissie. Zo kan de tegenpartij daar achteraf geen verzet tegen aantekenen.

Wist je dat … je sinds 1 juli 2019 extra goed beschermd bent tegen eventuele bouwfouten van de verschillende bouwactoren? Een aanvulling op de tienjarige aansprakelijkheid is immers goedgekeurd. Hierdoor beschermt de nieuwe wet bouwheren alvast beter dan de oude wet:

 • Naast de bouw en verbouwingen van woningen worden nu ook die van winkels en zelfs sommige kunstwerken verzekerd.
 • Een project waarvoor je niet verplicht een architect moet inschakelen? Ook dan ben je tegen bouwfouten verzekerd.
 • De aansprakelijkheid geldt voor alle intellectuele beroepen die meewerken aan je bouw of verbouwing. Er vallen dus meer bouwfouten onder dan alleen fouten aan de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw.

Wil je dit interessante artikel delen?