6 vragen die je je moet stellen over screens voor je ramen

Artikel Charlotte P. Thu 24 Sep 2020

28 graden. Heerlijk warm buiten, veel te warm binnen. Nu de zomers in België warmer worden én nieuwbouwwoningen met grote glaspartijen in zijn, is zonwering absoluut een investering om te overwegen om de zon buiten te houden en het E-peil laag. Dé oplossing van het moment? Screens voor je ramen! Een antwoord op de 6 belangrijkste vragen over screens vind je in dit artikel.

Screens zorgen voor zonwering & veel meer

 

Vraag 1: Wat zijn screens en welke voordelen hebben ze voor mij?

Screens zijn het nieuwste type zonwering. Het zijn zonneschermen die zich strak langs het raam bevinden. Het systeem is vergelijkbaar met dat van rolluiken, het uitzicht allesbehalve: screens zijn een esthetische meerwaarde voor je woning. Screens zijn in, maar what's in it for me? Een opsomming:

 • Meer privacy. Screens zijn geschikt om pottenkijkers buiten te houden en privacy te garanderen.
 • Warmte- en zonwerend. Zowel de warmte als de zon houd je op afstand dankzij de investering in screens.
 • Inbraak- en geluidwerend. Zonwering is niet alleen geschikt om de zon buiten te houden. Ook inbrekers maken minder kans door de extra laag en zelfs geluid raakt nog moeilijk binnen.
 • Insectenwerend. Alsof het niet nog beter kon: zelfs insecten vinden moeilijker hun weg naar binnen dankzij screens voor je ramen. Vliegenraam? Check!
 • Onderhoudsvriendelijk. Screens zijn eenvoudig te onderhouden: een doek, borstel en wat water zijn alles wat je nodig hebt.
 • Houdt het e-peil laag. Een woning met veel glas? Screens helpen de temperatuur constant, en dus het e-pail laag te houden. Happy you, happy planet!

Overtuigd? Vraag hier een offerte aan!

Nog twijfels? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen voor je offertes aanvraagt.

Vraag 2: Verticaal of horizontaal?

Over naar het echte werk. Laten we beginnen met een gemakkelijke vraag, namelijk of jij verticale of horizontale screens nodig hebt. Wil je zonwering voor je gewone ramen? Dan heb je verticale screens nodig. Wanneer je een veranda of dakkoepel wil afschermen, zijn horizontale screens de ideale oplossing.

En diagonaal? Voor dakramen in een schuin dak zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij een specialist jou kan helpen om de beste optie te kiezen.

dakramen met screens

Dakramen zorgen voor extra lichtinval, maar ook voor extra warmte. Screens to the rescue!

Vraag 3: Voorzetten, inbouwen of opbouwen?

Het antwoord op de vraag of je je screens moet voorzetten, inbouwen of opbouwen is opnieuw een vraag: Gaat het om een nieuwbouw of een bestaande woning?

 • Nieuwbouw: in- of opbouwscreens

  Bij een nieuwbouwwoning heb je de mogelijkheid om de screens te laten in- of opbouwen. In dat geval wordt de kast van het systeem in de spouw geplaatst. Vanuit esthetisch perspectief is inbouwen de allerbeste optie.

 • Renovatie: voorzetscreens

  Wil je screens laten plaatsen op de ramen van je bestaande woning, dan zijn voorzetscreens wat je zoekt. De kast wordt in of op de raamopening op de buitenmuur geplaatst, en is zichtbaar aanwezig.

Good to know

Ben je een nieuwbouwwoning aan het zetten of bezig met een totaalrenovatie? Overweeg dan meteen screens. De hitte in huis wil je liever voorkomen dan genezen. Bovendien ben je in het geval van nieuwbouw nog vrij om elk systeem te kiezen, zonder beperkingen.

Vraag 4: Manueel of automatisch?

Die keuze lijkt snel gemaakt... als je budget het toelaat tenminste.

Screens bedien je altijd via een schakelaar of afstandsbediening. Het verschil tussen manuele en automatische screens zit in de 'intelligentie' van de screens. Bij manuele screens bepaal je zelf wanneer verduistering, zonwering of privacy nodig is. Kies je voor automatische screens, dan registreren sensoren het weer (regen, wind, zon...) en zullen je screens automatisch sluiten en weer openen als het nodig is. Automatische zonwering wordt daarom ook wel eens actieve zonwering genoemd.

veranda met screens

Voor een veranda zijn manuele screens de beste optie. Je kiest immers graag zelf of de zon aangenaam is of net te warm.

Vraag 5: Glasvezel of polyester?

Die materialen zeggen je misschien niet veel, al is de keuze tussen de twee wel erg belangrijk voor het uitzicht van je screens. Zowel glasvezel als polyester hebben voor- en nadelen. Aan jou om te bepalen wat je prioriteiten zijn. Glasvezel heeft een natuurlijke uitstraling en laat veel licht door, terwijl polyester er synthetisch uitziet, maar wel over een extra brandwerende coating beschikt. Beide materialen zijn in heel wat kleuren te verkrijgen, dus er zit vast iets tussen dat bij jou en je woning past.

specialist plaatst screens

Vraag 6: Waar vind ik de juiste screens & plaatser?

Knopen doorgehakt en keuzes gemaakt? Dan rest er nog de belangrijkste vraag: Waar vind ik screens voor mijn ramen en wie komt deze plaatsen? Gezien de screens een duidelijk zichtbaar deel van je woning uitmaken, wil je enkel met de beste vakman in zee gaan. Hier vind je specialisten uit jouw buurt die je op weg helpen. 

Vergelijk offertes

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes