3 dingen die je moet weten voor je ramen en deuren laat plaatsen

Wanneer je ramen en deuren laten plaatsen, is het geen overbodige luxe om je uitvoerig te informeren over de mogelijkheden. In dit artikel, loodsen we je doorheen de drie belangrijkste elementen: de profielkeuze, de beglazing en de ondersteunende premies!

grote ramen in villa

Profielen uit pvc, aluminium of hout?

Een eerste belangrijke keuze betreft het materiaal waaruit de profielen bestaan. Elk materiaal heeft zijn eigen troeven:

Pvc

 • zijn thermische isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van aluminium
 • is beschikbaar in vele kleuren en afwerkingen, zelfs aluminium- en houtimitatie
 • is onderhoudsvriendelijk
 • Is budgetvriendelijk
wit raam uit pvc

 

Aluminium:

 • zijn thermische isolatiewaarde is vergelijkbaar met pvc (na het aanbrengen van thermische onderbrekingen)
 • is onderhoudsvriendelijk
 • is corrosie- en krasbestendig
 • is een erg sterk materiaal, waardoor het uitermate geschikt is voor ruime glaspartijen en andere constructies die veel gewicht dragen
 • is de duurste optie van de drie materialen
schrijnwerk aluminium

Aluminium is een erg populair keuze bij moderne woningen, omwille van de dunne profielen die voor een strakke uitstraling zorgen. Foto door Any Window

Hout:

 • heeft de beste isolatiewaarde van de drie materialen
 • heeft een unieke, warme uitstraling
 • vraagt regelmatig onderhoud
 • kleurtje beu? Hout is makkelijk overschilderbaar!
 • is maatwerk, waardoor je een grote flexibiliteit qua vormen en kleuren hebt
 • heeft een betaalbaar prijskaartje: de kostprijs situeert zich tussen die van pvc en aluminium
grote raampartij uit hout

Een warme en natuurlijke uitstraling? Ga voor houten ramen en deuren!

Waarom investeren in beglazing?

Om het algemene isolatieniveau van je woning te optimaliseren, is het belangrijk om te verhinderen dat warme lucht kan ontsnappen of koude lucht kan binnendringen in je woning. Op dat gebied, zijn de ramen en deuren in je woning kwetsbare punten. En dat zal je merken aan je energiefactuur. Besteed daarom voldoende aandacht aan de beglazing van je ramen en deuren!

De isolerende waarde van beglazing wordt uitgedrukt door middel van de U-waarde. Deze maat geeft aan hoeveel warmte er via het glas doorgelaten wordt (per m2, per seconde en per graad temperatuurverschil).

Bij nieuwbouw- of renovatieprojecten zie je nog zelden dubbelglas of thermopane glas opduiken. Men gaat tegenwoordig minstens voor hoogrendementsglas (HR-glas), ook gekend als superisolerende beglazing. Het verschil met dubbelglas is dat de luchtspouw die de twee glasbladen van elkaar scheidt bekleed wordt met een warmtereflecterende metaalcoating. De spouwruimte is soms ook gevuld met een edelgas, in plaats van met lucht. Deze aanpassing dient om de invallende zonnestralen te weerkaatsen. Superisolerende beglazing scoort hierdoor heel wat beter dan dubbelglas op het vlak van thermische isolatie. HR-glas wordt, afhankelijk van de behaalde U-waarde, onderverdeeld in drie categorieën:

hoogrendementsglas closeup

Een energiezuinige woning start met isolerende beglazing: durf daarom te investeren in HR-glas. Het loont immers op langere termijn!

U-waarde [W/m2K] Klasse
1.6 < U-waarde < 2.0 HR
1.2 < U-waarde < 1.6 HR+
U-waarde < 1.2 HR++

Tot slot, behoort ook driedubbele beglazing tot de opties. Zoals de naam doet vermoeden, bestaat driedubbelglas uit drie, in plaats van twee glasbladen. Doordat er twee spouwruimtes zijn, behaalt driedubbelglas een gemiddelde U-waarde van maar liefst 0.5 W/m2K. Een passiefwoning of lage-energiewoning aan het bouwen? Kies dan voor driedubbele beglazing!

Premies helpen om jouw project te realiseren!

Heb je een offerte voor nieuwe ramen of deuren aangevraagd en ben je geschrokken van het prijskaartje? Niet getreurd! Om je project financieel haalbaar te maken, kan je gelukkig gebruik maken van een hele reeks subsidies en premies.

Ter ondersteuning van het vervangen van buitenschrijnwerk, kan je via de Vlaamse Overheid rekenen op:

Wanneer je superisolerende beglazing laat plaatsen, kan je via jouw netbeheerder ook rekenen op de netbeheerderspremie.

Tref je nog twee extra energiebesparende maatregelen binnen een tijdsperiode van vijf jaar, dan kom je ook in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

Wil je hoogrendementsglas plaatsen, maar kan je het initiële investeringsbedrag niet meteen neertellen? Geen nood! Je kan voordelig lenen via de Energielening.

Een laatste tip om te besparen: vergelijk offertes. Maak nu gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice en ontdek hoeveel jij kan besparen!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?