Blowerdoortest

Blowerdoortest

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 energiedeskundigen
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Energie besparen met een blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting

Ben je een nieuwbouw aan het zetten? Dan ontsnap je niet aan de EPB-wetgeving! Om de energieprestatiewaarde van je woning te verbeteren, is het noodzakelijk een blowerdoortest te laten uitvoeren. Op deze pagina kom je meer te weten over hoe zo'n luchtdichtheidsmeting werkt, alsook waarom de test zo nuttig is. We brengen je bovendien snel en eenvoudig in contact met een geschikte specialist.

Een luchtdichtheidstest, infiltratieproef of blowerdoortest brengt in kaart op welke plekken in jouw huis lucht ontsnapt of infiltreert. Vooral de volgende drie plaatsen zijn aandachtzones:

  • het dak (dakdoorvoeren, afdichting van het dampscherm, dakvensters, openingen tussen het isolatiemateriaal, …)
  • de ramen en deuren (venstertabletten, rolluikkasten, …)
  • de doorvoeren van buizen, inbouwspots, stopcontacten en schakelaars

 

Hoe meet de blowerdoortest de luchtdichtheid van een woning?

Je vraagt je wellicht af hoe een blowerdoortest nu juist in zijn werk gaat. De luchtdichtheid van een woning berekent men door middel van een blowerdoortoestel: dit is een soort kaderwerk met een ingebouwde ventilator die in de deuropening van een buitendeur geplaatst wordt. De ventilator zuigt lucht uit of blaast lucht in de woning, waardoor er een bepaalde hoeveelheid onderdruk of overdruk gecreëerd wordt.

Men werkt standaard met een drukverschil van 50 pascal (Pa) tussen de binnen- en buitenomgeving. Die 50 Pa simuleert de natuurlijke drukverschillen zoals dat het geval zou zijn bij hevige wind.

Vervolgens gaat men na hoeveel keer per uur de luchtinhoud van je woning ververst wordt bij een drukverschil van 50 Pa (m.a.w. hoeveel lucht kan er ontsnappen/binnendringen?). Een goede score schommelt rond de 3 luchtverversingen per uur.

controle op het aantal luchtverversingen per uur

 

Tip: Je laat de blowertest best in de winter uitvoeren. Dan is het temperatuurverschil groter en kunnen zwakke punten makkelijk worden gedetecteerd.

 

Om de luchtlekken te lokaliseren en te visualiseren, worden er rookstiften of warmtebeeldcamera’s (thermografie) ingezet. Zo kom je te weten op welke punten er verbetering mogelijk is. Nadat de luchtlekken gedetecteerd zijn, kan je de gepaste maatregelen treffen om de luchtdichtheid van je woning te optimaliseren.

 

Waarom luchtdicht bouwen en verbouwen? Ontdek de voordelen

1. Om het E-peil te verlagen

De EPB-regelgeving stelt strenge eisen voor de energieprestatiewaarde van je nieuwbouwproject. De vooropgestelde waarde wordt weergegeven door het E-peil.

Hoe lager dat E-peil, hoe beter je woning scoort. Naast thermische isolatie en ventilatie, heeft ook luchtdichtheid een positieve invloed op het EPB-verslag. Zonder blowerdoor test, wordt er voor de EPB-aangifte van uitgegaan dat er 12 verversingen per uur plaatsvinden. Als je weet dat een nieuwbouwwoning een gemiddelde score heeft van 3 of minder, is het niet verwonderlijk dat je door het uitvoeren van een blowerdoortest het E-peil kan verlagen met 6 tot 9 punten. En dat verhoogt dan weer je kans om aanspraak te maken op de E-peilpremie!

Ontdek de voordelen van luchtdicht bouwen

Het energieprestatiecertificaat (epc-certificaat) wordt uitgereikt door een EPB-verslaggever. Hij of zij houdt bij het berekenen van de EPB enkel rekening met de resultaten van de blowerdoortest wanneer deze door een erkende vakman is uitgevoerd.

 

Vraag: Ik ben een woning aan het renoveren. Moet ik dan ook een bepaald E-peil behalen? Wanneer het om een ingrijpende energetische renovatie gaat met een bouwaanvraag na 1 januari 2015, moet ook dan aan de EPB-eisen voldaan worden.

 

2. Om warmteverliezen te beperken en te besparen op je energieverbruik

Een tweede reden om de blower test te laten uitvoeren is om warmteverliezen te beperken. Wanneer er sprake is van een luchtlek, kan koude lucht immers ongecontroleerd binnendringen of kan warme lucht juist ontsnappen. Om binnenshuis de gewenste temperatuur te bekomen, zal je jouw verwarming dus heel wat hoger moeten zetten. Dat heeft natuurlijk een negatieve impact op je energieverbruik. Door de verwarming in de winter een graad lager te zetten, kan je ongeveer 6% besparen op je energiefactuur. Kortom, een luchtdichte woning staat synoniem met een energiezuinige woning!

3. Om je wooncomfort te verhogen

Wanneer er regelmatig een koude wind doorheen een woning waait, geeft dat de bewoners vaak een onaangenaam gevoel. Je woning zo luchtdicht mogelijk maken vermindert met andere woorden het tochtgevoel en verbetert het algemene wooncomfort!

4. Blowerdoortest verplicht voor passiefhuiscertificaat

Wie een passiefhuiscertificaat wil behalen, is volgens de wet verplicht een blowerdoortest te laten uitvoeren. Eén van de voorwaarden om als passiefhuis erkend te worden, is namelijk een optimale luchtdichtheid (max. 0.6 verversingen per uur).

 

Wat is de prijs van een blowerdoortest?

Voor je je blindstaart op de kosten van een blowerdoortest, willen we je er graag op wijzen dat je deze kosten snel terugverdient. Zoals reeds aangehaald, heeft het luchtdicht maken van je woning een gunstig effect op het E-peil: behaal je de vooropgestelde waarde, dan heb je recht op de E-peilpremie en een vermindering op je onroerende voorheffing.

 

Een typische blowerdooropstelling

Samen met de besparingen op je energiefactuur, maken deze ondersteunende maatregelen de blowertest financieel interessant! Zeker wanneer je weet dat de kostprijs van een blowerdoortest slechts €300 à €400 (excl. btw) bedraagt. Om de exacte prijs te kennen, raden we je aan gebruik te maken van onze gratis offerteservice.

 

Vergelijk offertes van energiedeskundigen in jouw buurt

Ben je op zoek naar een energiedeskundige die een luchtdichtheidstest in jouw woning kan komen uitvoeren? Via ons netwerk van specialisten kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor blowerdoortests vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste partner!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Blowerdoor testers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes