Binnendeuren

Binnendeuren

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 schrijnwerkers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

De perfecte binnendeur: meer dan een verbinding tussen twee ruimtes

Piepen je binnendeuren wanneer je ze opent? Komt er tocht onder de deurspleten? Kun je perfect de conversatie van de mensen in de kamer naast je volgen? Dan is het dringend tijd voor nieuwe binnendeuren! Wij maken je graag wegwijs in de verschillende stijlen, soorten en materialen. Bovendien treed je via onze gratis offerteservice makkelijk in contact met de geschikte schrijnwerker om de klus te klaren.

Keuze 1: Klassieke versus moderne binnendeuren

moderne draaideur uit staal

Deze moderne glazen draaideur uit staal van onze partner Timeless steel vergroot de ruimte

Allereerst, kan je kiezen tussen een klassieke of moderne binnendeur.

 • Klassieke binnendeuren stralen warmte en gezelligheid uit. Samengestelde, massieve of eiken deuren zijn typerend voor de klassieke stijl. Ook paneeldeuren behoren tot deze categorie.
 • Moderne binnendeuren zijn dan weer eerder minimalistisch en sober van aard. De deuren worden soms zelfs onzichtbaar bevestigd: het enige wat je nog zult zien, zijn dunne lijnen en de deurklink.

Keuze 2: Welke soort binnendeur kopen?

Kiezen voor een alledaagse draaideur, een zwaaideur die aan beide kanten opengaat of een deur die 360 graden rond zijn as kan draaien? Te veel termen? Geen nood, wij loodsen je doorheen de verschillende mogelijkheden.

De meest gekende en dus ook populaire deur is de klassieke draaideur. Dit soort deur zit met scharnieren vast en gaat aan één kant open. De deur kan daarbij een draaihoek maken van tot wel 160 graden. Bij het plaatsen van een draaideur moet je rekening houden met verschillende zaken:

 • Waar ga je de deur precies (laten) plaatsen? Je moet er namelijk rekening mee houden dat er geen meubels kunnen staan in de draaias van de deur. Door de deur een meter te verschuiven, creëer je misschien de extra plek die je nodig hebt.
 • Langs welke kant moeten de scharnieren worden bevestigd? Het is altijd comfortabeler om de deur zo te monteren dat je vlot de kamer kunt binnenwandelen zonder op de muur te botsen
 • Waar staan de lichtschakelaars? Wanneer je een donkere kamer binnenkomt, wil je uiteraard niet naar de lichtknop zoeken. Daarom plaats je de schakelaar het best naast de opening van de deur.

Een zwaaideur, ook wel een doorslaande draaideur genoemd, kan langs beide kanten open. De deur is vooral handig tussen twee ruimtes die langs beide zijden snel toegankelijk moeten zijn, zoals de keuken en de wasplaats. Een zwaaideur kan aan elke kant een hoek van 90 graden maken.

Dit soort deur is minder populair dan de twee vorige voorbeelden, maar eens zo elegant. De pivoterende deur draait om een as tussen de onderzijde en de bovenzijde van de deur. Dankzij de centrale draaias, kan een pivoterende deur 360 graden draaien. Dat is uiteraard niet overal even geschikt, maar kan tussen sommige ruimtes niet alleen praktisch maar ook esthetisch een meerwaarde bieden.

Doordat schuifdeuren geen draaias hebben, kunnen ze je veel plaats besparen. Het schuifmechanisme kan al dan niet in de muur of achter een voorzetwand verdwijnen. Dat is netter en oogt strakker en moderner. Hou er evenwel rekening mee dat als je voor een zichtbaar ophangsysteem kiest, je geen meubels of decoratie tegen de muur kan plaatsen.

Wil je een schuifdeur plaatsen voor een grote deuropening? Dan kun je eventueel kiezen voor een dubbele deur met symmetrie-opening: beide schuifdeuren gaan automatisch open, ook al trek je maar aan één deur.

Ook een harmonicadeur is een eyecatcher voor je woning. De naam zegt het zelf: ze vouwt als een harmonica in en uit elkaar. Omdat dit soort deur geen draaias heeft, kun je opnieuw plaats gaan besparen. Het bijkomende voordeel is dat je geen extern schuifmechanisme of ophangsysteem nodig hebt: makkelijk dus om te installeren!

Om het kostenplaatje wat te drukken, kun je verschillende deursoorten combineren. Je hoeft dus niet overal een dure deur op te hangen. Je kiest en past aan naargelang behoefte: een klassieke draaideur voor de slaapkamers, een pivoterende deur tussen de hal en de woonkamer, een zwaaideur tussen keuken en wasplaats… Zo zijn er steeds binnendeuren op maat van jouw budget!

Keuze 3: Materiaal en afwerking binnendeur

twee houten schuifdeuren met symmetrie-opening

Deze houten schuifdeuren met symmetrie-opening verbinden de woonkamer met de eetkamer.

Een derde keuze gaat over het materiaal. Ieder materiaal heeft natuurlijk zijn sterktes en zwaktes. De meest populaire, maar ook duurste keuze is nog steeds hout. Dat hout ondanks de duurdere prijs toch het populairst blijft, ligt aan de vele afwerkmogelijkheden: kies je goedkopere verf, laat je jouw deur liever lakken of opteer je voor een fineerdeur? Alles kan aangepast worden naar jouw wens!

Maar je hoeft je dus niet tot houten deuren te beperken. Er zijn ook vele andere opties op de markt: denk maar aan metaal, glas of pvc. Een metalen deur is bijvoorbeeld perfect voor wie niet graag schoonmaakt: dit materiaal heeft maar weinig onderhoud nodig en is bestand tegen krassen. Vind je het juist belangrijk dat het lekker licht is in je woning? Dan is glas een ideale match. Je kunt een glazen deur op maat laten maken of een glas in lood deur laten leveren voor die extra touch. Pvc, ten slotte, heeft dan weer een goede prijs-kwaliteitverhouding, is onderhoudsvriendelijk en uiterst isolerend.

Keuze 4: Stompe deur, opdekdeur of geen omlijsting?

Wat de omlijsting betreft, heb je drie keuzes: een stompe deur, een opdekdeur of simpelweg geen omlijsting.

Stompe binnendeur

Een stompe deur is de meest populaire vorm. Een recht deurpaneel wordt in een recht kozijn geplaatst, waardoor de deur volledig in het kozijn valt. Dat maakt van de deur en het kozijn een egaal en strak geheel dat chique oogt. Een nadeel is wel dat er steeds een speling zal blijven tussen deur en kozijn, anders kan de deur niet openen of dichtgaan. Door die speling kan tocht door de deur waaien. Dat kun je uiteraard verhelpen met een tochtrol of tochtstrips.

Opdekdeur

Bij opdekbinnendeuren wordt de opening tussen het kozijn en de eigenlijke deur afgedicht door de deur zelf doordat de deur gedeeltelijk op het kozijn valt. Op die manier wordt de tocht afgesloten.

Geen omlijsting

Heb je liever een minimalistische sfeer en wil je daarom een onzichtbare omlijsting? Ook dat is perfect mogelijk! Een deur zonder omlijsting ziet er strakker uit en past perfect in een modern en hedendaags interieur. Aangezien de omlijsting dan voor de pleisterwerken moet worden geplaatst en aangezien de afwerking extra aandacht vraagt, moet je het zeker op voorhand aan de architect en vakmannen laten weten.

Welke factoren bepalen de prijs van binnendeuren?

De prijs van je binnendeuren hangt hoofdzakelijk af van de afwerking, het materiaal, het formaat en het maatwerk van je gekozen deuren.

 • Afwerking

  De afwerking van je deur heeft een grote invloed op de prijs. Hoe zal je deuroppervlak er uitzien: is een grondlaag voldoende, ga je jouw deur schilderen of heb je toch liever een gelakt exemplaar? Een gelakte deur kan al snel tot veertig à vijftig procent van de totaalprijs inhouden.

 • Materiaal

  Ook het materiaal is belangrijk in de prijsberekening. Zo zal een deur uit massief hout duurder zijn dan een deur uit pvc. Om die reden kost een klassieke variant vaak ook iets meer, aangezien die meestal uit duurder materiaal vervaardigd wordt.

 • Maatwerk

  Een deur in standaardformaat zal altijd minder kosten dan dezelfde deur met aangepaste afmetingen. De vakman heeft immers meer werk doordat hij de deur moet bijstellen naar jouw wensen. Niet elk huis heeft echter deuren in standaardformaat. Om ervoor te zorgen dat je huis goed is geïsoleerd en je deur vlot opent en sluit, is maatwerk dus de juiste keuze. Bovendien kun je je deur dan volledig en onbeperkt aanpassen aan je wensen: deurblad, materiaal, kleur… Je kunt je binnendeur volledig zelf ontwerpen, de vakman voert het voor jou uit.

De prijs van een binnendeur kan dus variëren van enkele honderden euro’s tot meer dan 1000 euro voor specifiek maatwerk: alles hangt af van jouw wensen. Liever een exacte prijs? Gebruik dan zeker onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Vergelijk de offertes van schrijnwerkers in jouw buurt

Zelf een deur plaatsen vraagt veel tijd en precisie. Indien de binnendeur niet goed is gezet, kan ze piepen, klemmen of slecht dichtvallen. Zeker wanneer de afmetingen afwijken van die van een standaarddeur, wordt het een ingewikkelde klus. Je haalt dus best een vakman in huis die gespecialiseerd is in binnendeuren. Via onze gratis en vrijblijvende offerteservice kun je door één enkele aanvraag tot drie offertes van verschillende schrijnwerkers vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw binnendeuren!

Klassieke, witte, houten binnendeur in woonkamer

 

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Schrijnwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes