Betonkelders

Betonkelders

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemer betonkelders
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met een betonkelder, kies je voor de duurzame oplossing

Je wilt een kelder bouwen, maar wilt eerst weten of een betonkelder de juiste keuze is? Da ben je aan het juiste adres. Wij vertellen je hier graag meer over de verschillende soorten betonkelders (gewapend vs. prefab beton) en hun voordelen. Of ben je misschien op zoek naar een aannemer gespecialiseerd in kelderbouw? Dankzij onze gratis en vrijblijvende offerteservice, vind je in no time de vakman met de beste prijs-kwaliteit.

Ga je een huis bouwen, is een van de eerste keuzes die je moet maken: “laat ik een kelder plaatsen of niet?“. Staat je budget dat toe, is een kelder een interessante optie. Het biedt namelijk op verschillende vlakken een meerwaarde voor je woning:

 • Een kelder creëert meer bewoonbare oppervlakte. Je kan die extra ruimte inrichten als opslagplaats, maar hij kan ook dienstdoen als leefruimte (hobby- of speelkamer). Of wat dacht je van een ondergrondse parkeergarage? Er zijn dus heel wat mogelijkheden!
 • Bouwgronden worden steeds kleiner. Hoe haal je nu het maximum uit je kavel? Dankzij een kelder, kan je die beperkte ruimte optimaal benutten.
 • Wil je later nog iets veranderen of herstellen, bijvoorbeeld aan technische leidingen, is dat altijd mogelijk via de kelder. Bouw je rechtstreeks op de vloerplaat (geen kelder of kruipkelder), gaat daar onvermijdelijk breekwerk mee gepaard.
betonbouw woning

Een kelder laten bouwen betekent extra bewoonbare oppervlakte die je nuttig kan inzetten als leefruimte, garage of gewoon als opslagplaats.

Betonkelder of gemetselde kelder?

Overtuigd van de voordelen van een kelder? Wel, dan is de tweede keuze die je moet maken: “ga ik voor een gemetselde of voor een betonkelder?”

Gemetselde kelders worden doorgaans opgebouwd uit (holle) betonblokken of blokken uit kalkzandsteen. Dit soort kelder heeft volgende eigenschappen:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Een gemetselde kelder moet achteraf waterdicht gemaakt worden, waardoor je een grotere kans op vochtproblemen zoals optrekkend vocht hebt
 • Niet mogelijk bij een hoge grondwaterstand. De toepasbaarheid is dus sterk afhankelijk van de locatie van je bouwgrond

Betonkelders kunnen dan weer volgende troeven voorleggen:

 • Snelle plaatsing 
 • Waterdichte kelder
 • Door de gladde wanden, moet de binnenkant niet verder worden afgewerkt
 • Geschikt voor percelen met veel grondwater of een minder draagkrachtige bodem
 • Vakwerk, dus een iets hoger prijskaartje

Prefab-elementen of gewapend beton (ter plaatse gestort)?

Laat je jouw huis onderkelderen met een betonkelder, wacht jou nog een derde en laatste keuze: ga je voor een kelder geconstrueerd uit prefab-elementen of een gewapende betonnen kelder die ter plaatse bekist en gegoten wordt?

Kelder uit prefab beton

betonplaat op plaats gehesen

Wil je een prefab kelder uit beton bestellen, doe dit dan ruim op voorhand. De betonplaten moeten namelijk in een fabriek worden geprefabriceerd.

Prefab betonkelders zijn opgebouwd uit betonplaten die op voorhand vervaardigd worden in de fabriek. De enige uitzondering is de vloerplaat: die wordt wel ter plaatste gegoten. Deze prefab-elementen worden in de fabriek op maat gemaakt en vervolgens in 1 stuk naar de werf vervoerd. Daar worden de betonnen wanden met behulp van een kraan op de juiste plaats gemonteerd. Dat zorgt ervoor dat de kelder erg snel kan worden geplaatst. Hou er wel rekening mee dat de afmetingen van je kelder vanwege logistieke redenen slechts beperkt mogen zijn. Samengevat: een kelder uit prefab beton biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, mits het om een kleine kelder gaat.

Vraag: kan een prefab kelder ook als zwembad dienen?

Ja, een prefab betonnen kuip voor zwembaden geeft heel wat keuzevrijheid op het vlak van afwerking. Vaak worden hiervoor betonnen keerwanden gebruikt. Deze keerwanden uit beton zijn dus ook kant-en-klare elementen die bovendien een waterkerende functie hebben.

Betonkelder uit gewapend beton

Een tweede mogelijkheid is het plaatsen van een kelder uit gewapend beton. Het gieten van het beton gebeurt volledig ter plaatse. Eerst moet men de kelder uitgraven, waarna de aannemer een bekisting plaatst voor de vloerplaat. De volgende stap is de betonvloer storten in de bekisting. Wanneer die voldoende droog is, gebruikt men bekistingspanelen voor het maken van mallen voor de wanden, waarin de twee lading beton wordt gegoten. Dit soort kelder biedt dus een stevige fundering en wordt dan ook verkozen voor kelders met een grote oppervlakte.

gewapende betonkelder aanleggen

Een kelder uit gewapend beton wordt ter plaatste gestort. Met dit soort kelder zal je zelden te maken krijgen met een natte of vochtige kelder.

Je vraagt je misschien af waarom er in dit geval gesproken wordt van gewapend beton? Wel, het beton wordt verstevigd op één van twee manieren:

 • door staalvezels in het beton te mengen
 • door de betonnen platen te wapenen met staalijzers (zie foto)

Welke factoren bepalen de prijs van een betonkelder?

Overtuigd door de voordelen en benieuwd naar wat een betonkelder kost? De prijs schommelt tussen de 250 en 400 euro/m2. Dat is louter een richtbedrag, want veel hangt af van volgende factoren:

 • Eventuele grondwerken: is de kelder uitgraven inbegrepen in de kosten?
 • Het soort kelder: omwille van de hogere arbeidskosten, heeft beton ter plaatse gieten een hogere prijs. Voor een prefab kelder, ligt de prijs doorgaans lager.
 • De oppervlakte van de kelder: de prijs van beton per m2 daalt, naarmate de totale oppervlakte toeneemt.

Kortom: de prijzen voor een betonkelder zijn zeer uiteenlopend. We raden je daarom aan om verschillende offertes te vergelijken via onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Laat je een betonkelder plaatsen, dan wil je toch dat die 100% waterdicht is? Een kelder is het fundament van je huis en moet dus kwalitatief in orde zijn. Laat dit daarom over aan een aannemer. Dankzij zijn/haar expertise, ben je verzekerd van een correcte plaatsing! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor betonkelders vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw betonkelder.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Je eigen man cave in de kelder? Dat is perfect mogelijk!

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemer betonkelders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes