Badkamerrenovatie: begin & eindig de dag in je droombadkamer

Wist je dat… een badkamerrenovatie de meest voorkomende verbouwing is in België? Niet onlogisch, je begint en eindigt je dag immers in de badkamer. Maar hoe begin je daaraan? Alles wat je moet weten over de renovatiewerken, prijzen, premies & praktische zaken lees je hier!

Alles of niets? Van opfrissing tot totaalrenovatie

De badkamer renoveren hoeft geen volledige make-over te zijn. In sommige gevallen is een nieuwe indeling of een nieuw meubel voldoende, andere situaties vragen een volledige renovatie. We zetten de 4 belangrijkste types renovatiewerken op een rijtje:

badkamer make-over
 • Nieuwe indeling

  Een nieuwe indeling is de minst ingrijpende & goedkoopste renovatie. Je badkamer is dan nog wel in goede staat, maar je bent toch toe aan een nieuwe look. Een verplaatsing van de meubels, een nieuwe tegel of een frisse laag verf doen wonderen.

 • Nieuwe meubels

  Zijn je badkamermeubels toch aan vervanging toe en is een nieuwe indeling niet voldoende? Tijd om op zoek te gaan naar nieuwe meubels! De keuze van de nieuwe meubels is aan jou, de afbraakwerken en plaatsing laat je het best aan een specialist over. Problemen met kapotten water- of elektriciteitsleidingen wil je immers vermijden, niet?

 • Totaalrenovatie

  In bepaalde gevallen moet je toch je volledige badkamer renoveren. De leidingen versleten of de hele inboedel gedateerd? Laat je adviseren door een kenner om je badkamer een volledige make-over te geven.

 • Verplaatsing

  Ten slotte is het mogelijk dat je nieuwe badkamer op een andere plaats moet komen. Dat is vaak het geval bij een wanneer je je hele woning renoveert. Niet elke ruimte is hiervoor geschikt. De ruimte moet immers groot genoeg zijn en de juiste leidingen moeten aanwezig zijn. Dit type badkamerrenovatie vraagt heel wat extra kennis. Vraag dus zeker raad aan een vakman.

Wat moet er gebeuren en waar moet je rekening mee houden?

De renovatie van je badkamer bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard vallen er bij een gedeeltelijke renovatie of eenvoudige opfrissing sommige stappen weg. Je doet er goed aan om advies te vragen aan een erkend loodgieter of aannemer en je te laten begeleiden bij de renovatie.

Nieuwe leidingen = stevige basis

In de badkamer heb je leidingen nodig. Waterleidingen zijn onmisbaar voor je douche, toilet, bad en wastafel. Laat voor je renovatie nakijken of de leidingen nog in goede staat zijn en of ze al dan niet vervangen moeten worden. Wil je je sanitaire voorzieningen een nieuwe plaats geven? Dan zal de loodgieter de leidingen moeten verleggen.

Naast waterleidingen heb je in de badkamer ook elektriciteit nodig voor je verlichting en elektrische toestellen zoals de haardroger. Voor de elektriciteit in de badkamer gelden er speciale richtlijnen.

Van onder tot boven, van vloer tot plafond

Naast de leidingswerken moeten ook je vloer, wanden en plafond worden afgewerkt. Net zoals voor de elektriciteit, moet je er ook voor de vloer en het plafond rekening mee houden dat de badkamer een vochtige ruimte is.

badkamer met houten vloer en details

In deze badkamer staat hout centraal, wat zorgt voor een warme uitstraling. De combinatie met wit voegt dan weer een scandinavisch element toe.

Wat de vloer betreft zijn keramische tegels uitermate populair, doordat ze waterbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig winnen echter ook gietvloeren, (watervast) parket en vinyl aan populariteit. Andere materialen zorgen ook voor een andere look. Zo zijn gietvloeren heel strak, terwijl parket je badkamer een warm uitstraling geeft.

Wie badkamerwand zegt, zegt tegels. Ze zijn immers waterdicht, makkelijk te onderhouden en het aanbod is enorm, zodat er voor elke stijl een tegel bestaat. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je badkamer te (laten) behangen of schilderen of om voor mortex of betonstuc te gaan.

Ten slotte is er het plafond. Hout, gyproc of spanplafond? Het kan allemaal, zolang je rekening houdt met het vocht in de ruimte.

Sanitair & meubels: almost there

Een badkamer zonder sanitair...

... is als een café zonder bier. Informeer je goed voor je aan je badkamerrenovatie begint en kies de douche, het bad, de wastafel en de wc die bij jouw wensen aansluiten. Niet iedereen heeft immers dezelfde behoeften en beschikbare ruimte. Check zeker ook eens de nieuwste badkamertrends en laat je inspireren!

inloopdouche
 • Douche

  Wat de douche zelf betreft heb je 3 opties: een douchebak, een douchecabine en een inloopdouche. Die laatste wint de laatste jaren aan populariteit. Voor de afscheiding kies je voor douchedeuren, een (glazen) wand of een gordijn. De douchekop uiteindelijk varieert van een standaardmodel tot een regendouche of zelfs douchepanelen, waarbij de kop en kraan in een paneel verwerkt zijn, gecombineer met allerlei technische snufjes, zoals verlichting. 

 • Bad

  Niet iedereen heeft behoefte aan een bad, al is een warm bad in de winter soms heel welkom. Kies jij voor een klassiek ligbad, losstaand model of whirlpoolbad? De mogelijkheden zijn eindeloos!

 • Wastafel

  Ook voor je wastafel is er keuze genoeg. Eerst en vooral bepaal je of je een enkele of dubbele lavabo nodig hebt. Daarnaast kies je een model en materiaal (porselein, natuursteen, kunststof…). Voor het model heb je de keuze tussen een inbouwmodel, dat ik jouw badkamermeubel zit verwerkt, en een opzetmodel dat letterlijk 'op de kast' staat.

 • Wc

  Ten slotte is er het toilet, als je dat in de badkamer integreert tenminste. De belangrijkste knoop die je in dit geval moet doorhakken is die voor het model: staand of hangend. Extra’s zoals een toiletbril met remsysteem zijn mooi meegenomen.

Meubels

badkamermeubel

Naast de noodzakelijke sanitaire voorzieningen is ook een badkamermeubel een essentieel onderdeel van een praktische badkamer. Het bepaalt immers mee de look van de ruimte. Let er vooral op dat er voldoende opbergruimte is en dat het materiaal vochtbestendig is. Badkamermeubels bestaan in alle vormen en maten, dus je vindt vast iets naar jouw smaak. Niet gevonden? Laat er eentje op maat maken.

De finishing touch van je badkamerrenovatie

Een goede basis is een mooi begin, al is je badkamer niet af zonder een paar essentiële – en minder essentiële – extra’s, die zorgen voor extra uitstraling én extra comfort.

Het kraanwerk moet in de eerste plaats handig zijn, wat maakt dat mengkranen en thermostatische kranen uit chroom het populairst zijn. Maar je kranen geven ook de stijl van de badkamer een bepaalde richting. Heb je bijvoorbeeld al eens aan zwart of gouden kraanwerk gedacht?

zwart kraanwerk

 

En dan is er nog de verlichting. Zorg voor voldoende lichtpunten. Aan de wastafel bij de spiegel kies je best voor voldoende felle LED-verlichting. Een grote spot kan eventueel in een zachter licht. Ook sfeerverlichting is vaak een meerwaarde voor je badkamer.

Vergeet ook de 2 V’s niet!

handdoekdroger

Een handdoekdroger is een populaire en multifunctionele manier om je badkamer te verwarmen.

De 2 V’s, ofwel ventilatie en verwarming! Beide zijn essentieel voor jouw wooncomfort. Ventilatie voorkomt vochtproblemen en verwarming voorkomt koude rillingen.

Voor de ventilatie van de badkamer bestaan er verschillende systemen, waarbij een mechanisch systeem het meest efficiënt is. In het ideale geval heb je ook een raam in de badkamer.

De verwarming hangt volledig van jouw voorkeur af: handdoekdrogers, een standaard radiator of vloerverwarming. Vraag even na bij een specialist of er in jouw badkamer beperkingen zijn.

Welke factoren bepalen de prijs van je badkamerrenovatie?

Een badkamerrenovatie is een heuse investering, maar wel een die het waard is. De prijs van een renovatie hangt af van heel wat factoren:

 • Het type renovatiewerken. Een totale badkamerrenovatie kost heel wat meer dan een eenvoudige opfrissing. Hierbij spelen ook de werkuren een rol.
 • De materialen. Je kiest zelf de materialen, en dus ook de prijs die daar bij hoort. Zo is natuursteen duurder dan kunststof voor je wastafel en betaal je meer voor parket dan voor vinyl.
 • De extra’s & luxe. De afwerking hangt samen met het materiaal. Hoe luxueuzer je kiest, hoe hoger de kostprijs van je badkamer zal liggen.
luxueuze badkamer

Bij deze badkamer koos men voor een luxueuze afwerking met marmer.

 • De grootte. Uiteraard speelt ook de grootte van de ruimte een rol. Een grote badkamer heeft bijvoorbeeld meer wandtegels en vloerbedekking nodig.

Het is dus erg moeilijk om een richtprijs te geven, omdat elk project andere prioriteiten heeft. Voor een volledige badkamerrenovatie variëren de prijzen tussen €3.500 en €25.000. Het verschil wordt voornamelijk bepaald door de sanitaire voorzieningen en het luxeniveau. Liever een prijs op maat? Vraag dan zeker gratis een offerte aan!

Besparingstips & premies

Of je ook kan besparen en recht hebt op premies wanneer je je badkamer renoveert? Zeker weten! Doe bijvoorbeeld zelf de afbraakwerken en doe een beroep op een lokale vakman. Zo kan je al een deel van de kosten drukken.

 

Verder heb je in bepaalde gevallen ook recht op premies van de Vlaamse overheid voor je badkamerrenovatie. Zo is er de renovatiepremie voor werken aan het sanitair in een woning van minstens 30 jaar oud en krijgen 65-plussers een aanpassingspremie indien nodig. Neem je energiebesparende maatregelen, dan maak je kans op extra premies van Fluvius, en ook sommige gemeenten doen een duit in het zakje.  Een overzicht van alle mogelijke premies vind je hier.

Vergelijk offertes voor jouw badkamerrenovatie

Je badkamer laten renoveren? Nieuw sanitair in gedachten? Wij helpen je bij het opstellen van een juiste offerteaanvraag voor badkamerrenovatie. Via het netwerk van Offrea vergelijk je snel & eenvoudig 3 offertes van aannemers uit jouw buurt. Geheel gratis en vrijblijvend! Zo kan jij snel genieten van een vernieuwde badkamer, geïnstalleerd door een betrouwbare vakman.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes