Mobiele airco: betaalbaar de ruimte koelen, waar & wanneer je maar wil

Een oververhit kantoor, een broeierig hete slaapkamer... weinig bevorderlijk voor je comfort. Dé oplossing? Airco! En waarom geen mobiele airco om precies daar te gebruiken waar nodig. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen, prijs & aandachtspunten van een mobiele airco en kom je te weten wat nu precies het verschil is met een vaste airco.

mobiele airco aangesloten op stopcontact

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is niet meer of minder dan een airconditioningsysteem dat je kan verplaatsen. De werking verschilt niet van een vaste airco. Het toestel zuigt de lucht in de kamer op, waarna die binnenin wordt afgekoeld door middel van koelvloeistof. Nadien wordt de koude lucht terug afgegeven aan de ruimte. Hoe de warme lucht verdwijnt, hangt af van het type apparaat dat je kiest, waarover hieronder meer. De airco bedienen doe je meestal met een afstandsbediening.

 

Wil je investeren in een mobiele airco of weet je nog niet zeker of de mobiele variant de beste optie is voor jouw situatie? Vraag raad aan onze professionals!

Vergelijk prijzen & offertes

Voor- en nadelen

Een mobiele airco heeft heel wat troeven, al zijn er ook een paar nadelen aan verbonden. We zetten alles voor je op een rijtje:

 • Flexibiliteit

  Een mobiele airco is erg flexibel. Is ja airco mobiel, dan kan je het toestel immers verplaatsen naar de kamer die je op dat moment wil koelen.

mobiele airco op wieltjes
 • Prijs

  Een mobiel systeem is aanzienlijk goedkoper dan een vaste airco. Je hoeft bijvoorbeeld geen installatiekosten te betalen.

 • Complexiteit

  Een mobiele airco is eenvoudiger in gebruik dan een vaste airco. Het enige wat je hoeft te doen, is het toestel in het stopcontact steken.

 • Verbruik

  De mobiele variant verbruikt veel energie en is minder efficiënt dan een vaste airco.

 • Geluid & gewicht

  Een mobiele airco maakt redelijk veel lawaai en is bovendien vaak zwaar, wat het comfort aanzienlijk vermindert.

 • Vermogen

  Het vermogen van een mobiele airco ligt lager dan dat van een vaste airco. Daarom is een mobiele airco minder geschikt voor grote ruimtes of intensief gebruik.

Soorten & modellen

Er bestaan verschillende types mobiele airco’s: eentje met of zonder buitenunit. Dit zijn de verschillen:

Zonder buitenunit

De populairste mobiele airco is er eentje zonder buitenunit. Dit model wordt ook wel monoblock genoemd. De warme lucht wordt afgevoerd via een afvoerbuis, die vaak door een open raam wordt gestoken.

mobiele airco met afvoerslang

Met buitenunit

Een andere optie is de mobiele airco met buitenunit of split airco. Dit systeem bestaan uit 2 units. Eentje bevindt zich binnen in de kamer die gekoeld moet worden, de andere bevindt zich buiten. Ze worden verbonden door een leiding, die minder opvallend is dan de afvoerbuis van een monoblock.

Bestaat er ook een mobiel toestel zonder afvoer?

Neen, een mobiele airco zonder afvoer bestaat niet. Er zijn echter wel andere opties om de ruimte af te koelen, zoals een ventilator of luchtkoeler. Wil je een minder opvallende oplossing, dan is een vaste airco een goed idee.

Ik wil een vaste airco

Installatie & onderhoud

 • Installatie
 • Onderhoud
Installatie

Installatie

Een mobiele airco kan je meestal zelf installeren en afstellen. Volg je dit stappenplan (voor een monoblock airco), dan verloopt het van een leien dakje:

airco plaatsen

Een mobiele airco installeren kan je vaak zelf. Toch problemen? Schakel een vakman in om je te helpen!

 1. Zet de airco in elkaar indien nodig.
 2. Plaats de airco dicht bij een raam en in de buurt van een stopcontact.
 3. Zorg ervoor dat de afvoerslang zo horizontaal mogelijk ligt en steek ze door het raam.
 4. Gebruik indien nodig een raamafdichtingskit om ervoor te zorgen dat er geen warme lucht naar binnen komt.
 5. Stel de airco met de afstandsbediening in op de gewenste temperatuur.
Onderhoud

Onderhoud

Een degelijke mobiele airco gaat zo’n 10 jaar mee, als je er voorzichtig mee omspringt tenminste. Dit kan je doen om zo lang mogelijk van je apparaat te genieten:

 • Maak de filters en afvoerslang regelmatig schoon.
 • Leeg de condens bak vaak genoeg.
 • Defecten? Doe een beroep op een vakman om je mobiele airco te herstellen.
 • Verplaats de airco niet onnodig vaak.

Aandachtspunten: hierop moet je letten bij je aankoop

Wanneer je kiest voor een mobiele airco, zijn er naast de prijs nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het energielabel en het geluidsniveau.

Energielabel: van A+++ tot E

Eerst en vooral, en zeker niet onbelangrijk aandachtspunt, is het energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe lager het energieverbruik (en hoe beter de airco voor je portemonnee en het milieu). Kies het liefst voor een toestel met label A+++, A++, A+, A of B. Lager ga je beter niet.

energielabel

Bekende merken & verschillen

Daarnaast is er het merk. Er zijn tal van mobiele airco’s op de markt met enorme onderlinge verschillen wat betreft de garantie, functies en kwaliteit. De bekendste merken zijn Daikin, Tristar, AEG, LG en Delonghi.

Koelvermogen & warmtelast

Verder zijn er verschillen wat het koelvermogen van je airco betreft. Het vermogen wordt uitgedrukt in kW of BTU (British Thermal Units). Hoeveel koelvermogen je airco nodig heeft, is afhankelijk van het volume van de ruimte (in m3) en de isolatie (of warmtelast). Voor de warmtelast wordt een factor gebruikt om te vermenigvuldigen (van 30 voor een lage warmtelast tot 50 voor een hoge warmtelast in een niet-geïsoleerde ruimte). Reken gemiddeld zo’n 30 Watt per m3. In BTU komt dat overeen met 0,1 BTU per uur.

Wil je de airco gebruiken in verschillende ruimtes, neem dan de grootste kamer als maatstaf om zeker voldoende koelvermogen te hebben.

Koelen, verfrissen, verwarmen...

Ook de functies van je mobiele airco zijn doorslaggevend bij je keuze. Moet de airco enkel de lucht kunnen afkoelen, of wil je een toestel dat ook voor verwarming zorgt? In dat geval kies je beter voor een vaste airco.

Geluidsniveau: van stil tot erg aanwezig

Ten slotte is er het geluidsniveau van je airco, uitgedrukt in decibels. De decibels worden aangegeven op de verpakking van het apparaat. Houd bij deze afweging vooral rekening met de ruimtes waar de airco dienst moet doen. Dient de airco om de slaapkamer af te koelen, dan kies je voor een stiller apparaat, terwijl de keuken gerust een luider model aankan. Een gemiddelde mobiele airco produceert tussen 40 en 40 dB.

Wist je dat…

… airco’s tegenwoordig meer kunnen dan enkel koelen? Zo kan een airco ook de lucht verwarmen of ontvochtigen. Om van die extra functies te kunnen genieten, laat je het best een vaste airco installeren.

Vergelijk offertes voor airco

Het prijskaartje

Een mobiele airco is goedkoper dan een vaste airco. Een mobiel exemplaar heb je al vanaf €200. Wil je een kwalitatief toestel met verschillende functies, dan betaal je al snel €500 en meer. De prijs wordt voornamelijk bepaald door deze factoren:

 • Het vermogen. Hoe groter de warmtelast, hoe sterker de airco moet zijn.
 • Het merk & de kwaliteit. Een kwalitatieve mobiele airco van een gerenomeerd merk is duurder, maar gaat ook langer mee. 
 • Het model. Een monoblock airco is goedkoper dan een split airco.

Wat is het verschil tussen een mobiele & vaste airco?

vaste airco met afstandsbediening

Een vaste airco heeft heel wat voordelen tegenover een mobiele airco.

  Mobiele airco Vaste airco
Vermogen Beperkt vermogen Meer vermogen, krachtiger
Prijs Betaalbaar (vanaf €200) Duurder (vanaf €1.000)
Geluidsniveau Lawaaierig (tot 70 dB) Relatief stil
Verbruik Minder energiezuinig Energiezuinig
Flexibiliteit Verplaatsbaar Vast
Functies Beperkt (koelen & verfrissen) Uitgebreid (verwarmen, ontvochtigen...)
Uitzicht Erg aanwezig, soms onhandig Esthetisch, weggewerkt

Vergelijk offertes voor airconditioning

Ben je overtuigd van de voordelen van een mobiele airco of wil je toch liever investeren in een vaste installatie? Bij Offrea vind je precies wat je zoekt! Met één enkele aanvraag vergelijk je tot 3 offertes van plaatsers uit je buurt, geheel gratis & vrijblijvend. Zo kan je snel & eenvoudig prijzen vergelijken om de beste keuze te maken.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Airco installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes