Airco

Airco

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 airco installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met airconditioning heb je het nooit meer te warm of te koud

Wil je de temperatuur in je woning op het ideale peil houden? Laat dan een airco plaatsen en verhoog zo je wooncomfort! Ontdek in dit artikel meer over de mogelijkheden en prijzen van airconditioning. Daarnaast vind je via onze gratis offerteservice snel en eenvoudig een airco-installateur uit de buurt!

Wist je dat een airco-installatie meer doet dan enkel lucht afkoelen? Een airco unit kan ook ingezet worden voor:

 • het verwarmen van één of meerdere ruimtes
 • het filteren van de binnenlucht
 • het ontvochtigen van de binnenlucht

Het grote verschil met een ventilatiesysteem is dat een aircosysteem dezelfde lucht die wordt aangezogen, nadat die gekoeld of verwarmd werd, opnieuw in de ruimte blaast. Bij een ventilatiesysteem wordt er net vervuilde binnenlucht afgevoerd en verse buitenlucht aangevoerd. Je kan er de temperatuur binnenshuis echter niet mee regelen. Met een airco in huis, daarentegen, bepaal je volledig zelf hoe warm of koud het moet zijn. Niet kunnen slapen door de broeiende hitte is dus voorgoed verleden tijd!

Weetje: Wist je dat de temperatuur in een ruimte een groot effect heeft op je productiviteit? Onder ideale omstandigheden, bedraagt die tussen de 21 en 25°C!
airconditioning met afstandsbediening

 

Soorten airconditioning

Niet alle aircosystemen zijn hetzelfde. Omdat elke situatie een ander oplossing vraagt, zijn ze er in allerlei soorten en maten. Hier zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Vaste of mobiele airco kopen?

Allereerst, kan je kiezen tussen een vaste en een verrijdbare airco. Het grote voordeel van een airco die mobiel is, is uiteraard dat je hem kan verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Overdag geniet je van de verkoeling in de woonkamer en ’s avonds bijvoorbeeld in jouw slaapkamer. Het grote nadeel van een mobiele airco is dan weer dat er een slang van het toestel naar buiten moet leiden, meestal via een raam of deur. Dat is nodig om warmte en condens af te voeren, maar kan wel als hinderlijk worden ondervonden.

ingebouwde vaste airco

Daarom is een vaste installatie vaak interessanter. Die is misschien wel beperkt tot één kamer (zie echter ook multi-splitsystemen), maar kan wel makkelijker worden weggewerkt. Je hebt hiervoor de keuze uit wandairco’s, vloerairco’s of een volledig ingebouwde airco. Bovendien is een vaste airco niet enkel veel krachtiger, maar levert hij ook minder geluidsoverlast op dan de mobiele versie!

Airco met of zonder buitenunit?

buitenunit van airconditioning systeem

Bij een airco met split unit zitten de lawaaierige onderdelen aan de buitenkant. Zo ondervind je minder geluidshinder. Foto door Comfortair Bvba

Daarnaast heb je ook de keuze uit een airco met of zonder buitenunit. De meeste airco’s zijn uitgerust met zowel een binnen- als buitenunit (‘airco met split unit’). Het binnendeel zuigt lucht aan en brengt de warmte/koude over naar een warmtewisselaar, die vervolgens via leidingen naar de buitenunit wordt getransporteerd. Dit buitendeel wordt meestal tegen de gevel, maar soms ook op de grond gemonteerd. De gekoelde/verwarmde lucht wordt daarna opnieuw naar de binnenunit overgebracht, waar de ventilator het terug de kamer in blaast.

Heb je nood aan airco op verschillende plaatsen? Dan kan de buitenunit met meer dan 1 binnenunit worden verbonden. Met een zogenaamde multi-split airco kan je ’s avonds en ‘s nachts je slaapkamer afkoelen, en overdag bijvoorbeeld jouw bureau.

Is een buitenunit niet toegestaan of wenselijk, dan kan je ook kiezen voor een installatie waarbij de binnen- en buitenunit gecombineerd worden in één toestel, nl. een “monoblock” airco. Let wel dat je hiermee de temperatuur in maximum 1 kamer kan reguleren. Omdat de lawaaierige onderdelen van een airco-installatie zich vooral in de buitenunit bevinden, kan je ook enige geluidshinder ondervinden met een monoblock airco:

 • Kies je voor een vaste installatie zonder buitenunit, dan zie je langs de buitenkant van jouw woning enkel de twee aan- en afvoerroosters.
 • Een mobiele airco zonder slang voor de afvoer bestaat in feite niet, tenzij je voor een aircooler kiest. Die verfrist de ruimte alleen, maar gaat de lucht niet ontvochtigen.

Moet jouw airconditioning enkel koelen of ook verwarmen?

Geïnteresseerd in een aircosysteem dat ruimtes kan koelen én verwarmen? Kies dan voor een warmtepompuitvoering. Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan de koude binnenlucht. Hou er wel rekening mee dat dergelijke installaties vaak niet krachtig genoeg zijn om je hele woonst mee te verwarmen. Je kan dit soort airco echter perfect inzetten als bijverwarming of om kleine ruimtes mee te verwarmen. En nog een groot voordeel: doordat gebruik maakt van groene stroom, kan je flink besparen op je energiefactuur!

Welke factoren bepalen de prijs van airco?

Benieuwd naar het kostenplaatje van airconditioning? De prijzen voor draagbare airco’s starten vanaf zo’n 200 euro, terwijl de kost voor een vast toestel zich eerder tussen de €1000 en €5000 situeert, afhankelijk van een hele reeks factoren zoals:

 • het type airco-systeem (met of zonder buitenunit, warmtepompuitvoering, …).
 • de energie-efficiëntie van de installatie: je betaalt meer voor toestellen met een A+++-label.
 • het vermogen van de installatie en het aantal units: dit hangt nauw samen met de grootte en het aantal ruimten die jij wilt verkoelen/verwarmen.

Omwille van de grote prijsverschillen tussen de verschillende modellen, is het aangeraden offertes te vergelijken vóór je een airconditioning gaat kopen. Dat kan eenvoudigweg door gebruik te maken van onze handige offerteservice!

Vergelijk offertes van airco installateurs in jouw buurt

airco installateur

De installatie van een aircosysteem kan je best overlaten aan een gespecialiseerde vakman. Hij/zij weet precies welk soort airco aan jouw wensen voldoet en misschien wel belangrijker, welk vermogen er precies vereist is. Ook heeft een professionele installateur de expertise om de plaatsing snel en vakkundig te laten verlopen. Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor airconditioning vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de installateur met de beste prijs-kwaliteit!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Tips

Wat zijn de voor- en nadelen van zonwering enerzijds en airco anderzijds? Wij zochten het voor je uit!

Ontvang gratis offertes van 3 Airco installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes